Stichting Met je hart: ‘We brengen sociale contacten tot stand voor kwetsbare ouderen’

Een gedeelte van de vrijwilligers bijeen
Een gedeelte van de vrijwilligers bijeen
Foto: Evert Meijs

Sinds vorig jaar is Valkenswaard één van de gemeenten waarin Stichting Met je hart is gevestigd. Deze stichting organiseert waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen. Ook inspireren ze anderen om in actie te komen tegen eenzaamheid. Terecht ontving Met je hart deze maand het Appeltje van Oranje uit handen van koningin Máxima.

Het is gezellig op de binnenplaats van mevrouw Ilse Staals, aan de Molenstraat. Diverse vrijwilligers van Met je hart staan of zitten aan de koffie. Er hangt een positieve sfeer. Coördinator Ilse vertelt enthousiast over dertig vrijwilligers die zijn aangesloten. Een klein groepje is aanwezig om informatie te verstrekken over deze piepjonge maar bruisende stichting. “Bij de opening van onze Theetuin nodigen we bewoners van Valkenhof uit”, begint gastvrouw Ilse haar verhaal. “Kort daarna komt Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve met de suggestie om ook gasten van Met je hart uit te nodigen. Zo kom ik in contact met deze organisatie, die vijf jaar geleden is opgestart door de Boxtelse Babs van Geel.”

Zo wordt de afdeling Valkenswaard van Stichting Met je hart geboren. Met enkele mensen trekt Ilse naar Boxtel voor nadere informatie, en met medewerking van haar buren komt de opbrengst van een benefietavond (15.000 euro) voor een groot deel ten goede aan haar stichting. Ambassadeurs voor Valkenswaard worden burgemeester Anton Ederveen, Dick Middelweerd en Remco Claassen. Via via verklaren steeds meer vrijwilligers zich bereid om zich in te zetten. Huisartsen, praktijkondersteuners en thuiszorg starten met het verstrekken van een indicatie aan ouderen die graag mee willen gaan naar dergelijke bijeenkomsten. Op 31 mei 2018 vindt de eerste ontmoeting plaats met drie gasten, in het Theehuis, gevolgd door een lunch, thuis bij Ilse.

Kernteam

“De groep groeit. Nu zijn er 75 ouderen die regelmatig deelnemen aan een ontmoeting. Daardoor hebben we de groep gesplitst. De ouderen worden persoonlijk uitgenodigd voor een ontmoeting in Valkenswaard. Ze worden opgehaald, thuisgebracht en begeleid door de Valkenswaardse vrijwilligers, waarvan we er hier een aantal bijeen hebben”, zegt Gerrie van Asten-Velter (rechts op onderstaande foto). Zij maakt samen met Ilse, Truus Putman en Luc Leclercq deel uit van het kernteam van Met je hart. “Regelmatig komen de gasten bijeen, om onder het genot van een maaltijd contact met elkaar te hebben. We willen afrekenen met eenzaamheid”, zegt Ilse (links op onderstaande foto).

Tekst gaat verder onder de foto

“Twee keer per maand breng ik gratis twee of drie gasten van hun huis naar bijvoorbeeld Brownies&DownieS of naar ’t Oude Wandelpark, waar we onze stamtafel hebben. Een dankbare klus”, aldus chauffeur Hans van Cleef. Toen een oudere dame hem wilde betalen zei hij: ”Het kost u helemaal niks, mevrouw”, en kreeg hij spontaan een kus. Zijn vrijwilligerswerk geeft hem veel voldoening.

Ook Toon van Lierop haalt en brengt gasten. Zoals veel van zijn collega’s doet hij op diverse plekken vrijwilligerswerk. “Ik ben ook vaak op Kempenhof en op de Van Kuijkhoeve”, zegt hij. “Soms assisteer ik ook mijn collega-vrijwilligers”, vertelt hij glimlachend.

Met-je-hart-restaurants

Om de kosten te kunnen voldoen van het etentje van de gasten, wordt gebruik gemaakt van de benefietopbrengst. Daarnaast mag geheel vrijblijvend na afloop van een bijeenkomst een donatie gedaan worden. “Maar helemaal niet verplicht, hoor”, haast Ilse te zeggen. “Maar sommige gasten willen toch graag iets doneren.” Financieel adviseur en vrijwilliger Ruud boekt bovendien inkomsten doordat bij de aangesloten Met-je-hart-restaurants een euro wordt gevraagd bovenop de rekening, als restaurantgasten komen eten. De actie, ‘Eet met je hart’, loopt altijd in november en december.

Soms verstrekt De Hofnar gratis enkele toegangsbewijzen voor Met je hart. Maar ook kan een bezoek worden gebracht aan een bedrijf of instelling. “En altijd met iets te eten, want eten verbindt”, herhaalt Ilse, die samen met anderen voortdurend lobbyt om meer restaurants enthousiast te krijgen en om meer vrijwilligers te motiveren. Op die manier kunnen steeds meer eenzame Valkenswaardse ouderen via Valkenswaardse restaurants en Valkenswaardse vrijwilligers permanent uit hun isolement gehaald worden en komt een sociaal contact tot stand.

Koningin Máxima

Dat Met je hart op Paleis Noordeinde in Den Haag is uitgeroepen tot beste vrijwilligersorganisatie van ons land, is een geweldige opsteker voor al die mensen die op lokaal niveau een steentje bijdragen tegen de eenzaamheid. De husky-hond van Ilse komt ondertussen een aai halen. Hij is duidelijk gewend aan mensen over de vloer.

Gerrie benadrukt dat de vrijwilligers niet over de drempel van de voordeur komen van de gasten. “De eerste- en tweedelijns zorg verwijst gasten naar ons. Wij nodigen ze uit, wij bellen ze, wij sturen ze een kaartje en wij halen ze aan de voordeur op”, onderstreept Gerrie. Ze steekt zelfs bij de gasten een Valentijnskaart in de bus en een verjaardagskaart.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF