Jong Nederland kampeert in Waalre: ‘Kinderen even uit de sleur’

Jong Nederland Gastel is vier dagen en nachten in Waalre neergestreken voor hun jaarlijkse kamp. Ze vertoeven er met 25 leidinggevenden en 65 leden in blokhut De Meerberg. “De kinderen kijken ernaar uit, want ze hoeven even niet in de schoolbanken te zitten.”

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Rick van Mierlo en Martijn van der Linden zijn spreekbuis namens Jong Nederland Gastel. “Ik kom zelf als lid uit Jong Nederland en maak inmiddels negen jaar deel uit van de leiding”, vertelt Rick. “Samen met de omliggende dorpen hebben we regelmatig contact om te overleggen. Wij bestaan inmiddels dertig jaar, dus dit is ons dertigste kamp.” De rest van de leiding overlegt ondertussen over de laatste details van het kamp.

Rick is van de leiding, maar er zijn ook aankomend leidinggevenden aanwezig. “Er komen zelfs twee seniorenleiders die deze week afscheid nemen van Jong Nederland”, vertelt de leidinggevende, die blij is dat de twee nog medeverantwoordelijkheid nemen voor het reilen en zeilen op het Waalres kampterrein.

Tekst gaat verder onder de foto

In zijn blauwe shirtje-met-logo legt Martijn van der Linden uit dat zowel de kinderen als de leiding uit Gastel komt. “We kennen elkaar al geruime tijd. En we kennen de kinderen van de wekelijkse bijeenkomsten in gemeenschapshuis De Schaapskooi. Dat maakt dat het allemaal geolied verloopt”, zegt hij. Op de vraag wat er zoal in het programma voorkomt de komende dagen, zegt Rick dat er een Bosspel is, een dag met als thema ‘feestdag’,  een dorpsspel, een feestavond met een quiz en er wordt gezwommen. “De kinderen zien het kamp als een uitlaatklep. Ook voor de ouders is het fijn dat hun kind even uit de sleur is.”

Gehaktballetjes

Eén van de leidinggevende dames is even aan het tennissen, in afwachting van de kinderen. “Ik ben van de kookstaf. Allerlei gerechten zijn al voorbereid. Mijn specialiteit is het draaien van gehaktballetjes. Maar we hebben ook boterhammen, rijst met kip, aardappelen en saté”, vertelt ze lachend, en geeft de shuttle een flinke mep. Voor dat alles betalen de leden 55 euro. Kinderen van de onderbouw van de basisschool hoeven maar 20 euro te betalen, maar zij slapen ook maar één nacht op het bivakterrein.

Dan komen de kinderen binnen. De één sjouwt zelf zijn koffertje, de ander laat dat zijn ouders doen. Martijn, die lange tijd voorzitter van landelijk Jong Nederland was, vertelt intussen over het landelijke orgaan van Jong Nederland. “Je hebt daardoor een achtervang, zij zorgen voor de verzekering, geven bijeenkomsten over bijvoorbeeld intimiteit en over het omgaan met kinderen en ouders. “Wij hebben allemaal onze Verklaring Omtrent Gedrag en zijn gemotiveerd om dit vrijwilligerswerk te doen. De één komt uit het slagersvak, de ander is leraar en weer een ander van de leiding is bouwvakker. Daardoor hebben we veel connecties in Gastel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Steeds meer kinderen arriveren op het kampterrein. Ze kennen elkaar allemaal. Sommigen zijn wat nerveus voor de dingen die komen gaan. De groene tenten worden langzaam maar zeker gevuld met koffers, zakken, snoepzakken en tassen. Tegen de blokhut ronkt een compressor, die de slaapbedjes opblaast. “Ze zijn lui en verwend”, zegt een lachende moeder.

Op de vraag aan Rick welke zorgen hij heeft, komt als antwoord: “Echte zorgen hebben we niet. Maar we zijn blij als we op zondag kunnen afsluiten zonder dat er iets vervelends gebeurd is.” Ondertussen zijn twee stafleden bezig met het optuigen van een lauwerkrans met een goudkleurig lint. De voorpret hierbij is aanstekelijk. “Deze zijn voor de leiding die deze week afscheid neemt.”

Wedstrijdvorm

Inmiddels staan er talloze auto’s bij de blokhut. Ouders en kinderen moeten afscheid van elkaar nemen. “Dat gaat best lukken”, zegt één van de leiders. Hij kijkt uit naar de voetbalwedstrijd tussen leiding en kinderen. “Altijd weer heel leuk, en wij gaan winnen, natuurlijk”, zegt hij met een lach op zijn gezicht. Op een groot scherm in een van de lokalen wordt een scorelijst geprojecteerd, die nu nog leeg is. De spelmaterialen liggen nog in de dozen. Want de week is in wedstrijdvorm gegoten. En in de keuken liggen de ingrediënten voor het lekkere eten opgestapeld, klaar om verwerkt en opgegeten te worden. De vier dagen vol lol kunnen beginnen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF