Gratis kledingcadeaubon bij Leger des Heils voor mensen met smalle beurs

Trajectbegeleider Kitty Rombouts van het Leger des Heils
Trajectbegeleider Kitty Rombouts van het Leger des Heils
Foto: Evert Meijs

Opnieuw heeft het Leger des Heils in Valkenswaard een primeur. Mensen met een smalle beurs kunnen door tussenkomst van de Stichting Leergeld gratis cadeaubonnen verkrijgen. Ze zijn inwisselbaar voor kleding aan de Corridorwinkel van het Leger. Kitty Rombouts is trajectbegeleider bij het Leger des Heils (LdH). “Er komen veel leuke reacties binnen van mensen die zeggen: ‘Oh wat fijn dat jullie eindelijk ook in Valkenswaard zitten’”, vertelt ze lachend.

Het koffiehoekje van de kledingwinkel in de Corridor is het ideale plekje om rustig te babbelen over het nieuwe project dat Kitty samen met het team vrijwilligers heeft opgezet. Het is niet haar eerste werkplek. Het LdH zette haar onder meer in voor het sociale werk bij prostituees. Maar ook werkte ze bij huisvestingsproject Domus, bij Housing First en ook bij Fort Oranje werd ze door het LdH gestationeerd om hulp te verlenen.

Het LdH doet veel aan maatschappelijke dienstverlening. “Als mensen komen met vragen over allerlei problematieken als schulden, armoede of wat dan ook, dan kunnen wij ze op het goede pad helpen. Verstrekken van kleding hoort daar ook bij. We hebben daardoor contact opgenomen met de Stichting Leergeld. Zij hebben veel ervaring met mensen die een kleine beurs hebben”, legt Rombouts uit. Hulpbehoevenden worden gescreend door medewerkers en komen vervolgens in aanmerking voor financiële hulp. “We willen Stichting Leergeld cadeaubonnen laten verstrekken aan die gezinnen. Hiermee kunnen ze in onze winkel gratis kleding uitzoeken.”

Raadslid omarmt idee

Trajectbegeleidster Kitty benadrukt dat door deze manier van werken de gezinnen geen stigma krijgen opgelegd. “Ze kunnen gewoon iets uitzoeken en leveren daarvoor de bon in. Hierdoor zetten we in onze maatschappelijke dienstverlening weer een tandje bij. Door de check van Stichting Leergeld weten we zeker dat de kleding bij de juiste mensen terecht komt.” Gemeenteraadslid Marie-Thérèse Maas was de eerste die door Kitty werd benaderd om van gedachte te wisselen over het nieuwe project. Ook zij omarmde het idee onmiddellijk. Ook het bestuur van Leergeld was positief. “Vandaag komt de proefdruk van de cadeaubon binnen”.

Tekst gaat verder onder de foto

Trajectbegeleider Kitty Rombouts van het Leger des Heils.“De mensen die via Leergeld binnenkomen, kunnen tijdens de opening onopvallend binnenstappen. En gewoon kleding uitzoeken, zonder dat anderen het idee krijgen dat zij geen geld hebben. Op die manier is het altijd prettiger dan boodschappen doen bij de kledingbank. Een geweldige instantie hoor, maar er zitten wel veel regels aan. Je mag daar bijvoorbeeld maar twee keer per jaar binnen komen. En je krijgt een stigma. Iedereen ziet dat je armlastig bent.” De medewerkster van het LdH is ervan overtuigd dat de samenwerking met Leergeld een prachtige kans biedt om mensen die het moeilijk hebben, een fijn gevoel te geven.

 

Ook mensen met een dikke portemonnee komen regelmatig in de kledingwinkel. Ze brengen wat mee uit hun eigen kleerkast, maken een praatje, zoeken voor zichzelf iets leuks uit en drinken gezellig koffie. Als kwartiermaker in Valkenswaard heeft Kitty Rombouts het goed voor elkaar. De helpende hand bieden aan die geen helper hebben, is het motto van het LdH. De kledingwinkel en de cadeaubonnen zijn daarvan het tastbare bewijs. Er vindt nog overleg plaats met de gemeente om in de toekomst nog meer initiatieven te kunnen ontwikkelen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF