Studenten Were Di stralen in dikke bolides in galatour

Op een zonovergoten Merendreef in Valkenswaard staat het publiek rijen dik. Prachtige jongemannen en –dames trekken voorbij. In een klein Renaultje, een Rolls Royce of op een roze zitbank op wieltjes. In langzaam tempo gaat de file richting Were Di voor het eindgala.

KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING VOOR EEN FOTOSERIE

Bij de ingang van scholengemeenschap Were Di is de rode loper uitgerold. Want eindexamenstudenten van HAVO en VWO treden aan. En hoe! Schitterende dames en heren laten zich met auto’s via de Merendreef naar de rode loper brengen. Automobielen die decennia-oud zijn, knorren langs het belangstellende publiek. De meest moderne elektrische auto’s hebben hun deuren omhoog geklapt als vogels die hun vleugels warmen aan de voorjaarszon.

Panne

Onderweg staat een oude landbouwtractor langs de kant. Wellicht vanwege motorpech? Een klein Fiatje moet door de studenten telkens worden aangeduwd; de startmotor is defect. Andere dames zitten elegant op de rugleuning van een open sportauto. Fotogeniek! Ook de brandweerauto ontbreekt niet in de file, en steekt schril af tegen de groene natuur waarin het spektakel zich afspeelt.

Tekst gaat verder onder de foto

Eenmaal bij de school gearriveerd, wordt door een man in zwarte smoking de autodeur geopend en stappen de studenten uit. Een fotograaf maakt van alle deelnemers een staatsiefoto en via de rode loper gaat het statig naar de ereboog, waar opnieuw foto’s worden geschoten. Mede door de lekkere zon waan je je in Cannes of Montreux, waar een nieuwe film in première gaat. Onder een wit tentdak staan de docenten van Were Di. Sommige studenten hebben vooraf een docent gevraagd om hen te begeleiden over de rode loper.

Na ruim een uur zijn de meeste galadeelnemers via de ereboog aangekomen en kan het eindfeest beginnen. Het publiek is zeer onder de indruk van dit jaarlijks terugkerende gebeuren. Een studente die achter op een motor arriveert, krijgt ook applaus. Het gala kan van start.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF