Overvolle braderie siert sfeervolle Hemelvaartsdag in Valkenswaard

Tijdens Hemelvaartsdag is Valkenswaard in ‘hemelse sferen’. Behalve de gebruikelijke donderdag-weekmarkt is er nog veel meer te doen en te koop. Diverse straten zijn verkeersvrij gemaakt. Een enorme mensenmassa slentert door het centrum, om sfeer of lekkers te proeven.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Vooraan op de Eindhovenseweg staan vrijwilligers van Kinderboerderij De Kleine Meer om lotjes te verkopen. Eén van hen vergeet blijkbaar dat afgelopen week een huis-aan-huisverkoop is geweest. Diverse bezoekers stribbelen daarom tegen. Hoe verder je richting centrum komt, hoe drukker het wordt. Aan weerszijden van de weg staan allerlei kramen opgesteld. Sommige winkels zijn open en pikken een graantje mee van de braderie.

Vlak voor de markt probeert een handelaar zijn fantastische sponzen aan de man te brengen. Of er nou eieren op je raam zitten, of uitgedroogde tomaten, zijn product verwijdert het vuil als sneeuw voor de zon, zo beweert hij. In de kraampjes die volgen zijn vooral de nodige schoenen te koop, broekriemen en sieraden. Veel bezoekers van de braderie krioelen al etende over straat. Een basisschoolkind slaat spontaan met een zware hamer op de kop van jut. “Ook dát trekt publiek”, zegt de uitbater een beetje droog.

Tekst gaat verder onder de foto

Op het einde van de straat staat een skelterbaan waar de allerkleinsten een toertje kunnen maken. Links staan op het marktplein de gebruikelijke kramen. “Ik ben de enige die hier werkt”, zegt de vishandelaar, terwijl hij behendig de ene na de andere haring schoonmaakt. Aan de hangtafels in de buurt worden talloze bakjes met kibbeling gretig naar binnen gewerkt. De man van een dierenspeciaalkraam geeft zijn producten voor de helft van de prijs weg. “Binnenkort vertrek ik, ’t is bijna helemaal afgelopen hier. Ik word taxichauffeur”, grijnst hij, met een bluetooth-telefoon in zijn oor.

Aan de Leenderweg trekt een stand met speakers en feestverlichting veel belangstellenden. De winkel achter de kraam is ook open. Binnen hangt een fiks rookgordijn waardoor de spotlights nog beter tot hun recht komen. Het aggregaat van de suikerspin snort ononderbroken voort, zodat de uitbater met het grootste gemak sierlijk twee kleuren suikerspinnen vervaardigt voor de prijs van 2 euro.

Blaasorkest

Terwijl de zon af en toe enkele van haar stralen laat zien, laat een blaasorkest aan de Corridor haar vrolijke klanken horen. De bastuba is duidelijk hoorbaar, al heeft het koperen blaasinstrument de nodige deuken opgelopen. Maar het publiek dat is samengedromd, applaudisseert royaal, als de dirigent de laatste noot af slaat. Een plaatselijke slager heeft een reusachtige barbecue opgesteld. De ene na de andere voorbijganger telt wat geld neer voor een vette hap.

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de Statie is er bijna geen doorkomen aan. Is dat omdat het bier er zo lekker is? Of omdat de livemuziek zo aanspreekt? Moeilijk te zeggen. In elk geval komen de meeste bezoekers daardoor langs de stand van het Bloemencorso. ‘Het gezelligste dahliafeest van Brabant, zondag 8 september 2019’, staat op een spandoek. De viering van 75 jaar vrijheid staat centraal, tijdens de bloemenstoet.

Ook voor kinderen

Bij de Beach-bungee staan de kinderen ook in de rij. Enkele heren hebben het druk met de tuigjes, die de kinderen eerst aan moeten, alvorens tot bijna in de bomen te kunnen springen vanaf de trampoline. Je moet je aan veel regels houden, wil je mee kunnen doen. Luisteren naar de begeleiders, minimaal drie jaar zijn, maximaal 80 kilo wegen, niet eten en drinken, geen schoenen aan, en ga zo maar door. Ook als je drank of drugs hebt ingenomen, ben je niet welkom. Dan kun je beter een ritje op de pony’s maken. Die lopen rustig door de Hoogstraat.

Dat de braderie en de markt een groot succes zijn, blijkt wel uit de hoeveelheid lege groentekratjes die een groenteman in het plantsoen heeft geknikkerd. Zelfs de man met raamborstels van wel 8 meter lang, is tevreden over zijn verkoopcijfers.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF