Toeristen genieten volop van zomerse dag in Valkenswaard

Zondagmiddag. De zon hoog aan de hemel. Nauwelijks wind. Ideaal voor het bezoeken van de Theetuin aan de Molenstraat in Valkenswaard, de oogstdag aan de Mgr. Smetsstraat of de quilt-resultaten van Anne-Marie Klerkx in de Venbergse Molen. Wij haalden ook de fiets van stal en genoten van de trekpleisters.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Deze zomervakantiedag is uitermate geschikt om te stoppen bij de oogstdag in Dommelen. Een zelfbinder wordt vooruit getrokken door een vuurrode tractor. Het koren wordt keurig gemaaid en in schoven uitgespuugd, terwijl een ouderwetse combine de schoven weer opraapt en dorst. Maar er staan ook enkele kleine graanmolentjes die door lange riemen worden aangedreven.

Aan de andere kant van het korenveld staat een enorme collectie attributen die te maken hebben met de wekelijkse was van zestig jaar geleden. “Hier een wasstamper en daar ouderwetse wasknijpers”, zegt een dame met kanten mutsje en gele klompen. In enkele open aanhangwagens staat een enorme collectie gereedschappen van de boerderij. Maar ook van ambachten als de timmerman en de smid hangen talloze tangen, beitels, sloten en hamers aan de wand. ‘Niks te koop’ staat er op een bordje. De Lanz-Bulldog-Club uit Zeelst kan trots zijn op zo’n fantastische openluchtactiviteit, die oude tijden doet herbeleven.

Even verderop afstappen bij de Venbergse Molen is natuurlijk altijd een succes. Terwijl enkele kunststof boten uit het water worden getild, stappen verschillende mensen de molen binnen. Want mevrouw Anne-Marie Klerkx stelt er haar quilt-kleden tentoon. Zelf zit ze buiten in het deurgebond en is bezig met naald en draad. Op de vraag of het niet zonde is dat haar dekens en andere werken in de brandende zon hangen, zegt ze: “Ik gebruik goed materiaal en dat kan er voor een dag wel tegen.”

Een dame met strooien hoedje koopt een leuke tas. “Voor mijn kantklosmaterialen”, zegt ze. Behalve quilt-doeken en tassen staan er verspreid in de watermolen ook schitterende poppetjes en dieren van textiel.

Lange historie

Kort bij de molen staat de poort wijd open van de Theetuin. Je waant je hier in een Engelse roman. Er kan zó een kostuumdrama worden opgenomen. De planten staan er keurig bij, de haagjes zijn uiterst correct geschoren en er heerst een serene rust. Op de binnenplaats van de boerenhoeve wordt een glaasje gedronken, al of niet met een stukje kersen- of pruimenvlaai. De theesmaak kun je zelf uitkiezen. “De tuin heeft een lange historie”, zegt eigenaresse Ilse Staals. “Het theehuis zelf is ooit gebruikt als appelhok”, vertelt ze, en weet dat er zelfs kinderen in het huisje geboren zijn.

Op de markt rennen enkele kinderen tussen de fonteinen door, terwijl een moeder klaarstaat met enkele handdoeken. De verschillende terrassen zijn afgeladen vol en enkele liefhebbers kopen een visje aan de kraam. Ook ijsjes vinden gretig aftrek. De beiaard speelt zijn vijf-uur-melodietje. Valkenswaard heeft zijn troeven vandaag weer optimaal laten zien.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF