‘We moeten het hebben van de ambiance van het gebouw’

Herenboerderij De Bunker aan de Nieuwe Waalreseweg in Valkenswaard ontvangt al jaren gasten. Het mysterieuze gebouw trekt hoofdzakelijk cursisten aan en slechts af en toe vakantiegangers. Els Jonk zwaait de B&B-scepter en spreekt openhartig over de situatie in het immense pand.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De privékamer is smaakvol ingericht. Via de kleine ruitjes heb je uitzicht op de voortuin en de openbare weg. “Ik zit even in een spagaat”, zegt Jonk, “want ik moet dadelijk voor een lunch zorgen. Hier heb ik een wekker om de oven in de gaten te houden.” Het is duidelijk: ook op zondagmiddag gaat de business gewoon door. “Zo nu en dan is het hard werken; hollen of stilstaan”, vertelt de gastvrouw. Het wekkertje dirigeert haar naar de keuken.

“We hebben nou eenmaal de ruimte”, gaat ze verder. “Het is onzin om het pand leeg te laten staan. Met de opbrengst kunnen we het terrein opknappen en bovendien heb je een leuke bezigheid. Maar voor een echte bed & breakfast maken we nauwelijks reclame.” Het is duidelijk dat het overnachten meestal wordt gecombineerd met opleidingen en trainingen, die op de verdiepingen van de boerderij worden gegeven.

Tekst gaat verder onder de foto

Herenboerderij De Bunker Rijksmonument

Doordat de partner van Jonk aan het golfen is, komt het werk automatisch op haar neer. “Onze dochter Olga neemt in principe de honneurs waar, maar ze is nu met vakantie.” Zo gebeurt het al ongeveer vijftien jaar. “We hebben even via Airbnb gewerkt, maar zijn nu nergens meer bij aangesloten.”

‘We werven niet actief’

Over enkele ogenblikken komt volgens Jonk de hulp om de ruimtes te resetten. Alles wordt dan weer klaargemaakt voor drie cursisten die komen overnachten. Vandaar het bord langs de weg, met de tekst ‘Jiwa, live school voor mediumschap’. “Iedereen is welkom, maar we gaan niet meer actief gasten werven”, vertelt de bewoonster van het rijksmonument De Bunker. Als ze terugkijkt realiseert ze zich dat één keer een gast na afloop vertrok zonder te betalen. “Maar verder geen negatieve ervaringen, gelukkig.”

De Bunker dankt haar naam aan het feit dat dit gebouw werd gebouwd in 1942 en is opgetrokken uit dikke muren en een dak van beton. Om de bunker te verbergen werd er een muur omheen gebouwd, zodat het op een boerderij leek. In 1943 werd de bunker door de Duitse afluisterdienst in gebruik genomen. Er bestond een rechtstreekse lijnverbinding met Berlijn. Binnen een jaar werd de afluisterdienst overgebracht naar Duitsland. De oplettende kijker ziet door de ramen de betonnen muren nog. Ook de muuropeningen voor de bekabeling zijn nog zichtbaar.

Mevrouw Jonk is weer even naar haar gasten, maakt een praatje en komt dan weer terug in de ontvangstkamer. “Het is hier kleinschalig en daardoor uit de losse pols”, zegt Jonk. Er kunnen zes gasten slapen en er is een gezamenlijke douche. “Het zijn geen luxe kamers, we moeten het hier hebben van de bijzondere ambiance. Natuurlijk is het allemaal keurig netjes. Boven heb je een kamer, kun je tv-kijken en is er meer dan voldoende privacy.”

22 dakkapellen

Eenmaal weer buiten biedt de gastvrouw alle ruimte om de fotocamera zijn werk te laten doen. Het park aan de achterkant biedt een prima omgeving voor de enkele cursisten die aan het lezen zijn of een sigaretje roken. Er is een mogelijkheid om een golfballetje te slaan en er staan een stuk of tien auto’s op de parkeerplaats. Een grote rolsteiger staat klaar zodat de 22 dakkapellen een flinke verfbeurt kunnen krijgen. Op de oprijlaan staat een kastje met bibliotheekboeken en aan de toegangspoort hangt een kastje met folders van het prachtige Valkenswaardse rijksmonument.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF