Laatste dienst in Ontmoetingskerk voordat verbouwing begint

Kerkgangers trotseren op zondagochtend de groene containers bij de toegang van de Ontmoetingskerk aan de Julianastraat in Valkenswaard. Ongeveer vijftig personen gaan naar binnen om de viering van de Protestantse Gemeente bij te wonen. Een van de laatste vieringen voor een grondige verbouwing begint.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Van 5 augustus tot medio november wordt het interieur van het kerkgebouw onder handen genomen. Bij de entree van de ontmoetingsruimte hangt een poster met het restauratieplan. Op een groot scherm in de kerkzaal valt te lezen dat er veel diensten en klussen zijn, waarvoor vrijwilligers nodig zijn. Een ‘renovatiemeter’ laat zien dat er nog extra geld nodig is voor meubilair, verlichting en een beamer.

Om klokslag tien uur komen de predikant, diakenen en de ouderling van dienst de kerkzaal binnen. De dienst gaat beginnen.
Predikant Kreeft stapt naar voren. Ze is gekleed in haar groene toga en heeft voor vandaag een groene stola omgehangen, versierd met korenaren en wijnranken.

Over de verbouwing

Ouderling Henk somt even later enkele mededelingen op. Ze hebben hoofdzakelijk te maken met de komende renovatie. “Morgen start de verbouwing om de kerk 2019-proof te make”, vertelt hij. “Fase één is om toiletten, keuken, hal, ontmoetingsruimte en vergaderzaal aan te pakken. In Fase twee wordt de kerkzaal onder handen genomen, en hebben we tijdelijk onderdak gevonden in de zaal bij de Mariakerk”, aldus de ouderling. “Het voorstel is om een feestelijke opening te laten plaatsvinden op de eerste advent”, zegt hij.

Op de tafel vóór in de kerk staan prachtige zilveren schalen met stukjes brood. Ernaast schitterende bekers waaruit straks wijn gedronken zal worden. De organist speelt een passende melodie op de zwarte vleugel en enkele ogenblikken later worden brood en wijn rondgedeeld onder de kerkgangers. Het gebed Onze Vader wordt gezongen en Cees Dobma laat een stemmig muziekstuk horen van Franz Liszt.

Leuk thuiskomen

Na afloop van de viering is er een aangenaam samenzijn en zegt dominee Kreeft: “Psalm 103 hadden we eigenlijk even vooraf moeten oefenen. Maar ja.” Ze vertelt over de warme gemeenschap van deze gemeente en over de 50 tot 85 personen die doorgaans aanwezig zijn. “Toen ik net terug kwam van vakantie, was het heel druk. Er kwamen veel mensen die we niet kenden, en die mij ook graag eens een keer wilden horen. Heel leuk thuiskomen.” Een enkele kerkganger deponeert nog wat voedingsmiddelen in een grijze tas, bestemd voor de Voedselbank. Op een tafeltje staan tientallen potjes jam. De opbrengst hiervan is bestemd voor de verbouwing, die inmiddels is gestart.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF