Dit fietsboekje leidt je langs alle oorlogsverhalen in de regio

Ferdi Das presenteert zijn oorlogsfietsroute
Ferdi Das presenteert zijn oorlogsfietsroute
Foto: Evert Meijs

In de ambiance van het rijksmonument Herenboerderij De Bunker onthult wethouder Kees Marchal (CDA) een nieuwe fietsroute voor Valkenswaard en Waalre. Ferdi Das realiseerde hiervoor een schitterend boekje met teksten in twee talen. Fraaie foto’s zijn herkenningspunten die iets over oorlog en bevrijding vertellen.

Zo’n 25 personen worden via een schoolbord naar de achterkant van De Bunker gedirigeerd. Daar worden gebakjes gepresenteerd die speciaal voor deze bijeenkomst zijn gemaakt, met de tekst ’75 jaar vrijheid’. Als eerste neemt Olga Jonk het woord, als gastvrouw van De Bunker. “We willen kijken of we naast de b&b en de trainingsruimtes meer omzet kunnen genereren voor het behoud van dit rijksmonument. Verder willen we de historie van dit gebouw zichtbaar maken voor de burgers.” Door deze initiatieven te ontplooien komt Jonk in contact met Das.

Ferdi Das deelt zijn passie met Olga Jonk en er wordt besloten dat Das de objecten van de Tweede Wereldoorlog in kaart brengt. “Ik ben blij dat ik werkelijk iets fysieks heb, een product dat we aan de burgers kunnen geven. Een stukje historie van deze en andere plekken”, zegt ze. Ze vertelt bovendien dat er toekomstplannen zijn om hier een communicatiecentrum en museum te gaan ontwikkelen. “Er zijn financiële middelen beschikbaar om het project ‘De Bunker luistert’ te gaan realiseren.”

‘Bedankt’

Schrijver Ferdi Das, met een achtergrond op gebied van recreatie en toerisme, bedankt iedereen die het routeboekje mee heeft gerealiseerd. De gemeente Valkenswaard, VVV, Heemkundekringen Weerderheem en Waalre’s Erfgoed, Stichting 40-45 van Valkenswaard/Waalre en Drukkerij Schoenmakers zijn allemaal betrokken.

Tekst gaat verder onder de foto

“Van kinds af aan heb ik grote interesse in de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Das. “Speciaal in deze Bunker en allerlei andere objecten die in de regio te vinden zijn. In 2017 ben ik gestart met het voeren van allerlei gesprekken met betrokken partijen. Dit heeft geleid tot het boekje waarin twee fietsroutes zijn opgenomen voor het brede publiek.” Fietsen is volgens de schrijver nog steeds een van de populairste activiteiten die inwoners en recreanten ondernemen.

Onthulling

Tenslotte wordt wethouder Kees Marchal op een fietsje gehesen en al trappend trekt hij het doek weg dat over een poster hangt. Daarop staat de voorkant van het routeboekje. Marchal complimenteert Das met het mooie eindresultaat. “Het is nu al een mooi initiatief. Vrije tijd staat in Valkenswaard hoog op de agenda”, vertelt de wethouder. “Er is steeds meer vraag naar thematisering van fietsroutes, en daarom is deze route een mooie aanvulling.” Behalve de oorlogsherinneringen laat de tocht ook de mooie natuur zien die Waalre en Valkenswaard te bieden hebben.

Enkele van de items die worden weergegeven in de fietsroute zijn De Bunker, Villa Valkenhorst, het Bevrijdingsmonument van Aalst en de Statie. Maar ook aan een neergestort vliegtuig in Borkel en Schaft is een alinea gewijd, net als aan de Victoriebrug en aan landgoed Eikenburg.

In 63 pagina’s worden zichtbare en onzichtbare herinneringen over oorlog en bevrijding vastgelegd in twee fietsroutes van 24 en 30 kilometer.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF