Valkeswirdse visie bij jubilerende Hofnar: ‘Cultureel hoofdkantoor én huiskamer’

Christel Niesten en Paul L'Herminez
Christel Niesten en Paul L'Herminez
Foto: Evert Meijs

Theater De Hofnar bestaat twintig jaar en is niet meer weg te denken uit de Valkenswaardse gemeenschap. Directeur Paul L’Herminez en Christel Niesten-Verdonck, manager theater, spannen zich in om de bevolking dagelijks theater te bieden, film, cabaret of noem maar op. “Een Valkenswaardse vereniging gaat voor Rowwen Hèze of Ali B.”

Basisschoolkinderen met geschminkt gezicht vliegen door de Hofnar-hoofdingang naar buiten. Hun eerste musicalopvoering is achter de rug. Even uitwaaien en vanavond de tweede opvoering. Ondertussen maakt L’Herminez achter de toog een vers kopje koffie. Aan een van de tafels van het theatercafé biedt hij een stoel aan en steekt van wal. “Zo’n acht basisscholen voeren in ons theater jaarlijks hun afscheidsmusical op”, zegt hij met gepaste trots. Niesten-Verdonck benadrukt dat een van de voorname doelstellingen van De Hofnar het leggen van nóg meer verbinding met de plaatselijke bevolking is.

“Als er een Valkenswaardse vereniging is die gebruik wil maken van ons theater, geven we die graag voorrang op andere artiesten”, vertelt Niesten-Verdonck. De brochure van seizoen 2019/2020 laat duidelijk zien dat Team Theater De Hofnar daar goed in geslaagd is. Vanwege het 20-jarig bestaan zijn bovendien vijf jonge inwoners gevraagd om een muzikale voorstelling te maken voor de cultuurtempel van het zuiden.

Niet ramvol

Op dit moment zijn er twaalf personen in dienst van De Hofnar, kan een beroep worden gedaan op veertien horeca-oproepkrachten en zijn maar liefst 45 vrijwilligers inzetbaar om de gasten te ontvangen, de weg te wijzen en te helpen waar nodig. “We hebben in totaal negentig kerstpakketten nodig”, vertelt L’Herminez lachend.

Hij somt op dat er bijna elke maandag een film is, elke woensdag tot en met zaterdag een voorstelling en ook zondag vaak een voorstelling op het programma heeft. “We zitten niet ramvol. We willen graag wat ruimte in de programmering houden voor bijvoorbeeld lokale initiatieven die er tussendoor komen.” Ook de Vrienden van de Hofnar, met bijna 500 leden, speelt een belangrijke rol bij het succes voor ruim 35.000 bezoekers in het afgelopen seizoen.

Jaarprogramma

Als het gaat over de manier waarop het jaarprogramma telkens weer tot stand komt, leggen Niesten-Verdonck en L’Herminez uit dat er gekeken wordt welk aanbod er is. “Soms kun je een artiest rechtstreeks benaderen voor een uitvoering, soms loopt dat via een impresariaat. We kunnen nu al redelijk goed inschatten hoeveel bezoekers een voorstelling van bijvoorbeeld Huub Stapel over een jaar zal trekken. Mede aan de hand daarvan worden de prijzen bepaald.”

De Hofnar werkt in de programmering nauw samen met het Parktheater in Eindhoven. “Maar ook met Helmond, Bergeijk en Veldhoven hebben we goed contact. Ieder theater heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, geschikt voor bepaalde uitvoeringen. Ons ondiepe toneel is niet zo geschikt voor hele grote theaterproducties”, vertelt de directeur.

Tekst gaat verder onder de foto

Een van de wensen van het management is het verdiepen van het hoofdpodium. “Maar ook zouden we graag een mini-theaterzaaltje willen met honderd stoelen, om bijvoorbeeld als filmzaaltje te kunnen gebruiken.” Twee aspecten die typisch-Hofnar zijn, worden door Niesten-Verdonck en L’Herminez genoemd. Allereerst Val-Val-D’rie: professionele artiesten geven een preview. Ook artiesten uit de regio worden hierbij uitgenodigd, om het beste te laten zien van zang, dans en theater. “Maar ook de wijze van dineren en borrelen voorafgaand aan avondvoorstellingen is typisch iets van ons.”

Cultureel hoofdkantoor en huiskamer

Het Beleidsplan 2020-2023 van Stichting Cultuurcentrum De Hofnar komt op tafel. Een prettig leesbare brochure die veel informatie geeft over de komende vier jaar. “We willen uitdragen dat we het culturele hoofdkantoor zijn en tegelijkertijd een huiskamer”, besluit de directeur.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF