Handelse pastoor overweldigd door processie: ‘Het was geweldig’

Pastor Stefan Schevers (midden)
Pastor Stefan Schevers (midden)
Foto: Evert Meijs

De processie van Valkenswaard naar Handel en terug is al weer enkele dagen voorbij. Toch klinken voor sommigen de Marialiederen nog steeds in de oren. Pastoor Stefan Schevers van de parochie in Handel is ook nog altijd onder de indruk van de bedevaart, die hij voor de tweede keer meemaakt.

Tijdens zijn terugblik is hij niet op zijn pastorie in Gemert, maar voor een jongerenproject in Riga, de hoofdstad van Letland. “Het was dit jaar opnieuw hartverwarmend om deelgenoot te mogen zijn van de aankomst van de bedevaart, en uitgenodigd te mogen worden om de bedevaartgangers toe te spreken”, aldus Schevers. Hij vindt het overweldigend dat al zoveel jaren uit alle hoeken en kanten mensen meedoen aan de Handelse Processie.

“Mijn sleutel voor deze tocht is het verbinden van de vrijetijdscultuur van de wandeltocht met de diepgang van de kerk. Want het geloof is tegenwoordig méér dan een privé-zaak; het is onze cultuur. Ik zie dit als een revival voor het geloof. Het is echt een evenement”, vindt hij. “Vooral de precieze manier en de gedrevenheid waarmee de Broederschap deze bedevaart weer organiseerde, was geweldig.”

‘Ik wil er bij zijn’

De pastoor benadrukt tijdens het gesprek dat het sámen vieren in Handel van grote betekenis is. “Mensen zeggen: ik wil er bij zijn. Zelfs mensen die jaren gelopen hebben en het nu niet meer kunnen, komen met de bus en zeggen: ik wil er bij zijn. Ze voelen dat ze weer thuis zijn in Handel, in en om de Onze Lieve Vrouwe-kerk”, en hij verklaart dat door zijn ervaringen als klankbord voor diverse deelnemers.

Tekst gaat verder onder de foto

Handelse Processie Pastoor Stefan Schevers
Pastor Schevers (midden) verwelkomt de bedevaartgangers in Handel.

Hij lacht als hij vertelt dat hij nauwelijks vanuit zijn Gemertse pastorie naar Handel kon met de auto, vanwege de bedevaartdrukte. “Ik heb toen de fiets gepakt om toch op tijd aanwezig te kunnen zijn bij de aankomst.” Schevers vindt het bijzonder dat de toewijding vanuit een innerlijke gedrevenheid de mensen op het spoor houdt. “Er zijn bedevaartgangers die willen lopen om anderen te dragen. Zo word je zelf óók gedragen, hartverwarmend”, besluit hij zijn toelichting.

Na de middagbijeenkomst vertrok hij naar Elsendorp voor de autozegening, waardoor hij niet kon voorgaan in de avonddienst. Zondagochtend deed hij de mis in de Handelse kerk, waardoor hij moest ontbreken tijdens de afscheidsmis in het Processiepark.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF