Vakantiedorp Valkenswaard brengt leven en mooie verhalen

Voor het Helmondse echtpaar zit het er weer op
Voor het Helmondse echtpaar zit het er weer op
Foto: Evert Meijs

Deze zomer strijken veel vakantiegangers in Valkenswaard neer. Een ochtendwandeling over Vakantiepark Brugse Heide aan de Maastrichterweg leert dat iedereen die er tijdelijk vertoeft, dik tevreden is over de camping. De één vertrekt omdat het seizoen voorbij is, de ander komt binnen voor enkele nachten. En de volgende heeft een heel seizoen vóór zich.

De parkeerplaats is goed bezet. Achterin staat een rode Engelse dubbeldekker wat troosteloos rond te kijken. Gelukkig fleuren frisse wapperende vlaggen de entree op. Drie koetsen met een paard ervoor komen van het terrein af en draaien de Maastrichterweg op. Twee kinderen met een klein fietsje passen nét onder de slagboom door.

Op het park staan erg veel bomen. Schaduwliefhebbers zitten hier goed. Er straalt ook rust uit van de camping, die vooral veel stacaravans herbergt. Twee Helmonders hadden het goed naar hun zin. “Je kunt hier mooi fietsen”, begint de man te vertellen. “In Helmond hebben we alles al gehad. Hier kunnen we nog voldoende nieuwe routes ontdekken.” “Het is hier zuiver, de toiletgroepen worden goed schoongemaakt”, zegt zijn vrouw, en trekt de veters van haar schoenen nog eens goed aan. “We gaan nog naar Renesse en Den Haag, want ik werk nog, hè, als metselaar”, zegt de echtgenoot glimlachend.

Enkele stokken en een zwengel slingeren bij de dissel van hun caravan. Tegen een boom staat een vakantiegast te telefoneren en een oudere dame drinkt haar koffie onder de voortent.

Terug in Valkenswaard

Bij een royale bungalowtent staat een barbecue, een rood (leeg) bierkratje op zijn kant, en een emmer. Onder de voortent staat een bankstel. De bewoners komen oorspronkelijk uit Valkenswaard en zijn onlangs verhuisd naar Westerhoven. “Wij komen hier al tien jaar en de laatste drie jaar hebben we een vaste plaats”, zegt Huib. Zijn vrouw Hanneke komt er bij zitten en zegt: “We hebben een eigen bedrijf. Daar ben je altijd mee bezig. Als je hier bent, ga je niet zo snel werken. Dan maakt het niet uit waar je op de camping zit, hier of in Friesland.” Er blijken heel veel dorpelingen een plek op dit park te hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

“Als ik nu boodschappen ga doen in dezelfde supermarkt van altijd, is dat tóch anders”, zegt Hanneke. “Je loopt er heel anders rond. Je doet andere boodschappen en legt een andere voorraad aan dan thuis. Hier is geen diepvries en noem maar op.”

Logisch dat Hanneke en Huib zo’n mooi bankstel hebben. “We staan hier zeven maanden, dus we hebben meer luxe dan als je maar één nacht blijft”, stelt Huib. Een ander verschil voor het gezin is dat ze ook niet de omgeving gaan bekijken. “Natuurlijk kennen we de hele streek al, dus we blijven gewoon hier”, zegt Hanneke.

Altijd op vakantie

Dan komt een golfkarretje langsgereden. Achterop piekt tuingereedschap omhoog. Op een zitting een gedemonteerd kinderzitje, een stuk touw en wat linnengoed. De chauffeur is gehuld in een groene tuinoverall met het logo van Oostappen.
Het is Thomas. Hij heeft zojuist wat onkruid weggehaald, bestrijdt de processierups en snoeit waar nodig. Al 21 jaar wordt hij ingezet in allerlei parken van Oostappen. “Ik woon in Den Bosch. maar ben altijd op vakantie”, vertelt hij lachend. “Soms hebben ze me ’s nachts nodig, soms overdag, ik ben er altijd.” De allrounder vertelt over de historie van zijn woonplaats en over de heggetjes die hij al heeft gesnoeid. Even later vertrekt hij weer naar zijn volgende klus.

Tekst gaat verder onder de foto

Thomas-houdt-het-park-spic-en-span
Thomas houdt het park spic en span.

Anja en Rob komen aangewandeld. Ze zijn afkomstig van Almere en hebben een feestje gehad bij vrienden in Achel, die samen 130 jaar zijn geworden. “We zijn hier drie nachten, en daarna vertrekken we weer”, zegt Anja, en ze presenteert een flesje water bij de stacaravan. “We boffen”, stelt Rob. “We hebben hier schaduw. Mijn bed is een beetje te kort voor mijn benen, maar verder is het prima.”

350 kilometer

Op het veldje is een moeder met haar zoontje aan het tennissen. Ze komen uit de regio Hannover (Duitsland), maar hebben niet veel te missen. Alleen dat ze 350 kilometer hebben gereden om hier te geraken. Een Brabantse dame met een klein hondje zegt: “U bent zeker foto’s van vogels aan het maken?” Ze blijkt de vrouw van manusje-van-alles Thomas te zijn en geniet ook met volle teugen van het verblijf op de parken. Eenmaal terug bij de entree is een man bezig met wat onderhoud. In het kinderspeelpaleisje is het doodstil. De minigolfbaan wordt gebruikt door een echtpaar met klein kindje en op een springkussen dansen drie kleuters. Vakantiepark Brugse Heide is fulltime levendig.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF