Verzamelkoorts: 33 duizend zeepjes in piepklein Valkenswaards huisje

Elvera Geurts verzamelt sinds de jaren zeventig zeepjes. Inmiddels staan er ruim 33 duizend verschillende stukken zeep op een piepklein kamertje in Valkenswaard. Haar collectie wordt ondersteund met allerlei boeken over het schoonmaakmiddel. Langs de trap hangen foto’s, schildjes en posters over zeep. Maar het museum is uit haar voegen gegroeid.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

“Als 13-jarige had ik op kinderen gepast en zou 30 gulden krijgen, maar het werd een zeepje. Dat was balen, zeker toen dat zeepje ook nog eens kapotviel”, vertelt Elvera. “Ik had er voor gewerkt en het rook lekker. Het zat ook nog eens verpakt in een rond cederhouten kistje. Ik ben alles af gaan zoeken om eenzelfde zeepje terug te kopen. Zo is mijn verzameling begonnen.”

Haar jongste zus was al dat gezoek beu en kocht een stuk rozenzeep aan een koord. “Dat heb ik nog wél”, vertelt ze lachend. “Mijn moeder was vrachtwagenchauffeur in Frankrijk en kocht her en der ook zeep voor me.” Er kwam een doosje vol, een plank vol en een kamer vol. Inmiddels heeft ze deelgenomen aan het SBS-programma Verzamelkoorts. Via SBS trof Elvera mensen die hun zeepverzameling aan haar hebben overgedragen. “Ik wil geen verzameling kopen, het is een sport voor mij om er zo weinig mogelijk geld aan te besteden.”

Verschillende zepen in de verzameling zijn museumwaardig. “Mijn oudste stuk zeep is van 1919. Ook zeep die een oude uitstraling heeft, is bijzonder. Boven heb ik een houten kistje met zakhorloges, gemaakt van zeep.”

Tekst gaat verder onder de foto

Dan gaat Elvera naar boven en vertelt in de trappenhal over de afbeeldingen aan de muur. “Kijk, hier is de overgrootvader zich aan het scheren met zeep. Dat ben ik, als peuter in de wasteil.” Een mooie tekening van Sunlightzeep. Een baby van Palmolive en ook Persil ontbreekt niet. Op de overloop van haar woning liggen enkele ouderwetse zeepkloppers. Een schort van een zeepmerk en een Mondriaan-raamwerk van zeep. In het kamertje staan hoge torens met laatjes, die allemaal propvol liggen, op soort bij elkaar. Langs de wanden staan talloze open kasten met duizenden en duizenden zeepjes.

Steeds moeilijker

Eenmaal weer beneden vertelt de verzamelaarster dat het steeds moeilijker wordt om aan zeepjes te komen. “Je ziet dat er steeds vaker vloeibare zeep wordt gebruikt. Ook wast men zich minder met een stuk zeep, dan vroeger.”

In de huiskamer staat een voetbalschoen van zeep voor de televisie. “Vanwege Oranje, natuurlijk.” Voordat ze de voordeur opent doet ze een oproep aan iedereen om voor haar zeepjes mee te brengen. Alle maten en vormen zijn welkom. Ook onderstreept ze dat het hard nodig is om een nieuw onderkomen te vinden voor deze unieke collectie. Via [email protected] hoopt Elvera op een nieuwe plek voor haar enorme assortiment.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF