Motorcross op Eurocircuit in Valkenswaard is sensatie en emotie

Een overvol Eurocircuit weer. Duizenden toeschouwers waren getuige van het toernooi in de klassen WMX, MX2, MXGP en EMX125. Van België tot Rusland en van Nederland tot Israël kwamen de deelnemers strijden om de overwinning.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Automobilisten worden de juiste kant op gedirigeerd. Richting Welcome Office, VIP, Parking, Camping of All Access, wat dat ook betekenen mag. Verkeersregelaars in felle jassen leiden het verkeer in goede banen. Bezoekers met een polsbandje mogen door de elektronische poortjes om het spektakel van de wereldkampioenschappen gade te slaan. Maar vóór het zover is, passeren de voetgangers vele tientallen tenten, met daarin complete werkplaatsen. Hier kunnen de crossmotoren worden klaargemaakt voor de race. Er is ruimschoots gereedschap aanwezig om banden te verwisselen of onderdelen te vervangen. Blikken met olie, rollen poetspapier, perslucht, motorkleding, alles is aanwezig om de coureurs bij te staan.

Natuurlijk zijn er ook shops om een nieuwe helm te kopen, of racelaarzen. Even verderop staat de eerste mobiele frituur en eenmaal enkele hekken gepasseerd, staan aan weerszijden vrachtauto’s met opengeklapte zijwanden. Ook hier monteurs aan het werk met het prachtigste gereedschap. Bijna elke wagen heeft naast zich een compleet restaurant voor de equipe. Stoeltjes in de kleur van het team, zoals van Red Bull, Honda of Ghidinelli. De medewerkers zijn uiteraard in dezelfde kleuren gestoken en zelfs de wagens zijn op kleur te onderscheiden. Het is fris, maar ondanks dat blijft het publiek binnenstromen, vaak gewapend met een opvouwbaar stoeltje, een camera of een programmaboek.

Dan weer snel, dan weer traag

Plotseling worden de motoren gestart. Iedereen loopt richting het parcours en de speaker heet iedereen welkom. Nadat ook een Engelstalige omroeper een duit in het zakje heeft gedaan, wordt het startsein gegeven voor de manche van de dames. Door het oorverdovende lawaai is de commentator nauwelijks nog te horen. De motoren rijden dan weer met hoge snelheid, daarna weer wat trager, om niet uit de bocht te vliegen. De één na de ander trekt een diep spoor door het zand. Na een heuvel vliegen de dames met hun motor hoog door de lucht. Het lijken wel circusartiesten. Rijen dik staan mensen op een bult. Van daaruit is blijkbaar de mooiste uitkijk over het parcours.

Tekst gaat verder onder de foto

Diverse televisiecamera’s leggen bijna elke beweging van de coureurs vast, en hier en daar staat een levensgroot scherm opgesteld om ook op ándere plekken de cours te kunnen volgen. Dat het motorcrossen niet zonder gevaar is, blijkt wel uit de vele functionarissen die langs het parcours staan, vaak gekleed in fel rood of fel geel, met een vlag onder de arm, mócht het nodig zijn. In alle talen hoor je mensen wijzen naar de wedstrijddeelnemers. De ene keer wat meer geëmotioneerd dan de andere keer. Dan wordt er geschreeuwd over de wedstrijd in Lombardije en ook de grote prijs van Argentinië komt af en toe heftig ter sprake.

Belgische overwinning

Vanwege de kou trekken de meeste mensen hun kraag ver omhoog. Schijnbaar hebben de coureurs daar geen last van. Zij racen gewoon verder, zand opspattend en soms hoog in de lucht springend. De omroeper wordt steeds enthousiaster in zijn betoog en bij de finish staat te lezen: ‘1 lap’, dus nog één ronde te gaan. Al snel wordt duidelijk dat een Belgische deze wedstrijd gewonnen heeft. Korte tijd later staan drie winnaars op het ere-schavot, omgeven door tientallen persmensen. Het Belgisch volkslied weerklonk, en applaus viel hen ten deel.

Tekst gaat verder onder de foto

Een man met een handwagentje vol reservebanden loopt ogenschijnlijk ongestoord verder. Hij krijgt beslist orders via zijn koptelefoon. De eettentjes krijgen het na de huldiging weer wat drukker en nieuwe schone motoren worden naar de pitstop gereden om zich weer klaar te maken voor de volgende race.

Een bedrijf op zich, dat Eurocircuit. Velen dragen schreeuwende reclame, anderen staan met hun ploegbaas in contact door de koptelefoon en mannen van de crew lachen vriendelijk als ze een Fransman wel willen helpen, maar niet kunnen verstaan. Dit moeten we toch koesteren.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF