Rechter vernietigt vergunning Dakar Pre-proloog bij Eurocircuit Valkenswaard

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

De rechtbank heeft de omgevingsvergunning voor de Dakar Pre-proloog op het Eurocircuit in Valkenswaard vernietigd. Er zou een verkeerde procedure zijn gevolgd door de gemeente.

Gelet op de omvang van de Dakar Pre-proloog en het aantal bezoekers had de gemeente meer aandacht moeten besteden aan landschappelijke inpasbaarheid en zorgvuldig ruimtegebruik. De manier waarop rekening wordt gehouden met de bodemkwaliteit, waterhuishouding en de ecologische, aardkundige en landschappelijke waarden is ook onvoldoende. Zo oordeelt de rechtbank.

Ook zegt de rechter dat de gemeente beter onderzoek had moeten doen naar de grond van het terrein en het klaarmaken daarvan. De circuits liggen op een voormalige stortplaats.

De gemeente moet ook aan de bak met het aanpassen van de geluidsvoorschriften. In het kader van een goede ruimtelijke ordening zal de gemeente moeten motiveren of aan de geluidsvoorschriften in de Hinderwetvergunningen wordt voldaan. Ze moeten een nieuw besluit gaan nemen.

Onderzoek provincie

Omwonenden van het Eurocircuit en natuurvereniging Groen en Heem startte de rechterlijke procedure tegen de gemeente. Aan de hand van klachten van deze partijen is de provincie een onderzoek gestart naar hoe de gemeente te werk gaat bij het Eurocircuit.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF