Visvereniging Valkenswaard gooit hengel uit en haalt 1600 euro op voor gedupeerde scouting Dick van Toor

Honderd wedstrijdvissers namen deel aan een toernooi bij de plassen aan De Oase in Valkenswaard. De opbrengst kwam ten goede aan de gedupeerde scoutinggroep Dick van Toor. Er hing een bijzondere sfeer daar bij de waterkant.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De zon klimt langzaam hoger en hoger. Auto’s met aanhanger snorren over de weg naar de milieustraat. Enkele wilde eenden scheren over één van de vele vijvers van De Oase. Hier is het visterrein van Hengelsportvereniging De Venbergen aan visvijvercomplex De Weteringen. Het bestuur van de club heeft zich het lot van de scouts aangetrokken. Om hun financiële nood wat te verlichten, wordt vandaag een open wedstrijd gehouden. De opbrengst van loten, van de tombola, van de inleg en van de stortingen gaat naar Dick van Toor, zo zegt Christ Corstjens van de vereniging. Een nobele geste.

Nadat een loting heeft plaatsgevonden welke visser met welke visser deze dag samenwerkt, kan de hengelsport beginnen. Iedereen weet op welke plek hij vandaag de buit kan binnenhengelen. Na de wedstrijd wordt de vis gewogen. Degene met het hoogste gewicht aan vissen, is de winnaar. Bij het clubhuis staan enkele tafels met prijzen, die gewonnen kunnen worden met de tombola. Ook staan er prijzen voor de wedstrijddeelnemers. De beste visser wint een hengel met molen. Voorn, brasem en zeelt worden regelmatig uitgezet op de vijvers. Mede daardoor heeft deze locatie een behoorlijke aantrekkingskracht op vissers. Geen wonder dat de leden naar hier komen vanuit Amsterdam tot Leuven.

Tekst gaat verder onder de foto

De deuren van het clubhuis staan wijd open. Een vriendelijke dame staat bij een zak met broodjes. De heerlijke geur van koffie komt naar buiten. Hamburgers liggen klaar om verorberd te worden rond het middaguur. Vier heren staan op hun gemak te keuvelen. Over de tv-uitzending met de visser in Veldhoven. “Volgend jaar is het óver, want dan zijn de statuten aangepast”, zegt de een glimlachen. De ander vertelt over het zwembad van vroeger. “Kijk”, zegt hij. “Links was van de heren, rechts van de dames. ’t Is nog steeds hetzelfde water.” De derde man, bestuurslid Gerard Heijmans vertelt dat de vijftig koppels vandaag mogen vissen met een hengel van maximaal tien meter. “De lengte van de lijn is vrij”, zegt hij en vult aan dat iedereen de vis zo veel mag voeren als ze willen.

Dobbers, loodjes en lange hengels

Twee van de vier vijvers zijn vandaag in gebruik. Als je niet eerder getuige bent geweest van een viswedstrijd, valt je mond open van verbazing. De uitrusting van de vissers is indrukwekkend. De hengel is vaak tien meter lang. Bovendien ligt er meestel een stok met een schepje, om de vissen op afstand te voeren. Dus óók tien meter lang. In het water meerdere netten, waarin de gevangen vis voorlopig kan rondzwemmen, tot het einde van de dag. Zat de visser vroeger op een krukje, tegenwoordig neemt hij plaats op een complete gereedschapskist met kleppen en laatjes. Loodjes, dobbers, angels, schaartjes en visdraad behoren tot het vaste gereedschap. Achter de visser staat vaak een stellage met een rol. Daarover rolt de hengel, zodra deze uit het water wordt getrokken.

Tekst gaat verder onder de foto

Op een van de plekken zit een koppel uit Eindhoven. “Ik mag ook graag buurten, onder het zwemmen”, zegt een van de twee. “Dat maakt het gezellig.” Hij haalt een klein visje uit het water, verwijdert de angel en floep, daar gaat ie in het leefnet. “We zijn lid van nog drie verenigingen meer, maar hier is het wel het fijnst”, zegt zijn maatje. Naast hem staat een bakje met wel vier verschillende soorten aas. Op de grond nog een bakje met door elkaar krioelende maden. Behalve een lange sok met schepje, heeft hij ook een kort schepje, waarmee hij voer tot ver in het water kan werpen.

Varkens een aalscholvers

Verderop zitten twee deelnemers, die liever hebben dat je op afstand blijft. “Wij werken met een kortere hengel, kort aan de kant. Kom je dichterbij, dan verdrijf je de vis”, zegt hij. Als je de vissers zo op een rij ziet zitten, blijft de hoeveelheid materiaal je verbazen. Een onderstel met wielen ligt vaak in de buurt. Lange zakken met meerdere hengels, koffiekannen, flessen met frisdrank en vaak ook een buil shag. Eenmaal terug bij de dagvoorzitter en zijn kompanen, brengt de dame koffie. Op de vraag of de hengelsport veel rekening moet houden met gemeentelijke verordeningen, zegt een van hen: “Dat valt reuze mee. We hebben meer last van de aalscholvers die het water leegroven. En wat denk je van de wilde varkens? Die vernietigen de oevers van onze vennen. Kijk daar, honderden meters afrastering hebben we moeten plaatsen om ze op enige afstand te houden.”

Mooie opbrengst

Een aantal leden van de visvereniging gaven de cheque van 1655 euro aan scoutingvoorzitter Stefan Segers. De winnaar van het toernooi ving een vis van 15 kilo.

Tekst gaat verder onder de foto

De vissers van Venbergen is een mooie vereniging waarvan veel rust uitstraalt. Dick van Toor mag blij zijn met de hulp die deze hengelsportvereniging vandaag biedt.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF