Avondspektakel over de Groote Oorlog bij Achelse Kluis

In het Grevenbroekmuseum in Achel vindt al de eerste herinrichting plaats voor de manifestatie van 75 jaar bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Enkele toeristen werpen een blik in de vitrines. Daarin staan allerlei oorlogsvoorwerpen uit de eigen streek uitgestald. Bovendien zitten vier heren bijeen om te vertellen over de spectaculaire afsluiting van vijf jaar tentoonstellingen aan de Achelse Kluis.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Jef Plas, François Joosten, Jean-Pierre Sleurs en Paul Gelissen zijn bevlogen mannen. Zij spelen een belangrijke rol bij de organisatie van de audiovisuele voorstelling van 13 april aanstaande. De vijf tentoonstellingen over de Eerste Wereldoorlog zijn opgezet in samenwerking met diverse heemkundekringen uit de regio. Zij mogen al een groot succes genoemd worden, al loopt de laatste expositie nog tot en met 26 mei.

“Zal ik ze nog eens noemen?” Vraagt François, en hij pakt vijf schitterende brochures over de vijf tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling ging over Generaal Deschepper. Daarna kwam de Doodendraad en vervolgens spionage. De vierde tentoonstelling ging over het dagelijks leven en smokkel. Bevrijding en de grote treinontploffing in Hamont is het huidige thema.

Jef: “Onze projectgroep ‘De Groote Oorlog’ biedt het grote publiek nu een audiovisuele avond aan. Tijdens deze manifestatie worden aan de abdij drie videopresentaties gepresenteerd. Over de Beschieting van de Kluis, de Doodendraad en over de Oorlogsellende. Iedereen is welkom, en de entree is gratis.

In de open lucht

De voorbereidingsgroep heeft voor deze eindpresentatie professionele personen ingehuurd, zoals Ludo Cox en Ronny Buteneers. François: “Ludo Cox schreef het scenario. Ronny Buteneers stelde de video-opnamen samen.” De drie presentaties zullen –als het weer het toelaat- plaatsvinden in de open lucht. Jean-Pierre: “Iedereen wordt verwacht bij de ingang van de cafetaria aan de Kluizerdijk. Daar worden de groepen samengesteld en begeleid door personen in authentieke militaire kostuums. Elke groep loopt van voorstelling naar voorstelling, die telkens vijftien minuten duurt.”

Bezoekers kunnen de gehele avond aansluiten, want de voorstellingen op de grote schermen duren van 20.30 uur tot 23.00 uur. In een goed uur kunnen de drie presentaties dus gezien zijn. Na afloop is er natuurlijk gelegenheid om in het cafetaria nog iets te drinken.

Tekst gaat verder onder de foto

Vooral een Belgisch verhaal

Jef Plas benadrukt dat er geen entreekosten zijn. “Het is eigenlijk een cadeau dat we schenken aan de mensen die de afgelopen jaren de tentoonstellingen bezochten. Maar natuurlijk is iedereen van harte welkom die belangstelling heeft voor de historie van de Eerste Wereldoorlog.” Een mooie kroon op het geweldige initiatief van de heemkundekringen van Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, St.-Huibrechts-Lille, Cranendonck, Valkenswaard, Heeze, leende en Zesgehuchten. De vier heren lepelen spontaan een geschiedenisles op over het wel en wee aan de rijskgrens tussen Belgisch Limburg en Nederlandse Noord-Brabant. “Natuurlijk speelde de Groote Oorlog vooral op Belgisch grondgebied, en nauwelijks in Nederland. Maar de nabuurlanden vingen wel veel vluchtelingen op”, aldus François.

Het scenario van de klank- en beeldpresentatie is gebaseerd op de vijf publicaties die de werkgroep ontwikkelde over de vijf tentoonstellingen. Arnoud Hauben –bekend over de serie over de Noordzee- spreekt de teksten in. Het avondspektakel is ook toegankelijk voor rolstoelgebuikers.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF