Gedupeerde scoutinggroep Dick van Toor start crowdfunding: ‘Kinderen zullen niks merken’

Scoutingvoorzitter Stefan Segers
Foto: Evert Meijs

Scoutinggroep Dick van Toor uit Valkenswaard is ernstig gedupeerd. De voormalige penningmeester wordt verdacht van verduistering van ruim 60.000 euro. De financiële nood is dus erg hoog en daarom start de scouting een crowdfunding.

“We ontdekten op 19 november dat de penningmeester al zeven jaar bezig was om geld weg te sluizen. Het was de dag waarop ik niet wist hoe we dit moesten gaan oplossen”, vertelt voorzitter Stefan Segers in één van de ontmoetingsruimten van de blokhut. Terwijl hij koffie inschenkt, vertelt de voorzitter dat hij er de eerste nachten wel van wakker heeft gelegen. “Maar op een gegeven moment ga je in de modus van ‘we moeten dit met z’n allen gaan oplossen’.”

Segers is blij dat hij in de loop der tijd een groep mensen om zich heen heeft verzameld die hem steunen in deze moeilijke periode. “Samen zijn we aan de slag gegaan om te bedenken hoe dit op te lossen”, zegt hij, terwijl hij benadrukt dat de kaderleden allemaal met hart en ziel bereid zijn om mee aan te pakken waar nodig. “We gaan er vooralsnog van uit dat we er via crowdfunding weer bovenop komen, zodat we aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen.”

Enorme kosten

De actie om geld in te zamelen is allereerst bedoeld om de rekening te betalen van het nieuwe dak. “Dat alleen al kostte 30.000 euro. Bovendien zat er 7.500 in de kas ter voorbereiding van ons 75-jarig bestaan en lagen er plannen om zonnepanelen te plaatsen, ter waarde van 12.000. Vandaar dat we streven naar een eindbedrag van 55.000 euro.”

Gelukkig werd de Valkenswaardse scouting bijgestaan door Scouting Nederland met juridisch advies en met suggesties voor de juiste communicatie. Ook stortte Scouting regio Zuid-Oost Brabant een lening uit hun calamiteitenpot om als stichting gewoon door te kunnen gaan met de wekelijkse activiteiten voor de kinderen. Bovendien heeft de gemeente afgezien van het korten op de jaarlijkse subsidie, wat ons toch ook 8.000 euro scheelt”, zegt Stefan.

Tekst gaat verder onder de foto

Hij vertelt dat het bestuur in theorie had kunnen zien dat er iets mis was. Maar de penningmeester was al zo lang lid, hij had het volledige vertrouwen. “Toch gebeurde dit. Je kunt het vergelijken met je beste vriend aan wie je vraagt om op je huis te passen tijdens jouw vakantie. Als je daarna thuiskomt, en het hele huis is leeggehaald, ben je verbijsterd. Je bent dan vol onbegrip. Hadden we dit kunnen vermijden, dan hadden we dat natuurlijk gedaan.”

Over het hoofd gezien

“De lopende rekening die de voormalig penningmeester bijhield, was tot in de puntjes verzorgd. Je kon duidelijk zien als er geld werd gestort naar de spaarrekening. Maar we hebben nooit de stap gezet om ook de spaarrekening te checken. Hij was immers meer dan vijftig jaar lid, en genoot het vertrouwen.” Stefan heeft als vriend begrip voor de moeilijke privé-situatie waarin de penningmeester verkeerde, maar als voorzitter is hij onverbiddelijk en zegt: “Er zijn alleen maar verliezers. Ik ben keihard: hij gebruikte onze centen om de problemen in zijn levensonderhoud op te lossen en dat is onvergeeflijk.” De 60.000 euro die in eigen zak is gestoken, is volgens Stefan volledig weg. “Hij heeft dat gebruikt om zijn slechte privésituatie te redden. Er is niks meer van dat geld over. Hij kan het dus ook niet teruggeven.”

De scoutingman pur sang pakt zijn mobiel en checkt de stand van zaken van de crowdfunding. “Kijk”, zegt hij, “nu staat er al 8.515 euro op. Bovendien heeft een donateur een toezegging gedaan waarmee we deze week boven de 18.000 euro zullen komen. Geweldig, hè?”

“Maar het jubileum gaan we vieren, de commissie is al druk bezig; het is niet verantwoord richting onze leden en oud-leden om het jubileum over te slaan.” Het moge duidelijk zijn dat alles op alles wordt gezet om het geldbedrag bijeen te krijgen. “We willen niet alleen onze hand ophouden, maar gaan ook actief aan de slag, met bijvoorbeeld een benefietbijeenkomst.”

Kinderen zullen niks merken

Scouting Dick van Toor maakt voor de crowdfunding gebruik van www.steunscouting.nl, het speciale platform voor scoutinggroepen. Via de link https://dvt.steunscouting.nl kom je op de juiste pagina terecht en kun je een donatie aan de gedupeerde groep doen. De actie loopt tot 1 juli 2019.

Stefan Segers benadrukt dat de 230 leden van de scoutinggroep niks zullen merken van de financiële situatie. “We houden de ouders op de hoogte en de kinderen moeten gewoon hun dingen blijven doen. Onze scouts moeten hier lol en plezier hebben, en moeten geen zorgen hebben over onze financiën.” De stichting hoopt dat de rekeningen betaald kunnen gaan worden en dat de reserves weer worden aangevuld om de geplande zaken gewoon door te kunnen laten gaan.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF