Nieuwe look en naam voor Hoeve IJs aan Luikerweg: ‘Het dekte de lading niet’

Op de boerderij van Francien en Jan Willems, aan de Luikerweg in Valkenswaard, lopen nog steeds kippen en koeien. Maar de boerderij heeft een nieuwe look gekregen. Niet alleen door een nieuwe naam (Malpie Hoeve), maar ook de speeltuin heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Francien vertelt aan Valkenswaard.Nieuws.nl.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het 1-april-zonnetje lokt al toeristen naar het terras. Koffie en een pilsje zijn al geserveerd voor de eerste zonaanbidders. Binnen worden eieren verkocht en spelen kinderen in een gigantisch klimobject. Een oma trakteert op limonade. Francien Willems schuift aan, om te vertellen over de nieuwe naam. “We begonnen onder de naam De Stenen Brug, want arbeiders van Bergeijk naar Valkenswaard zeiden altijd: we wachten op elkaar bij Willems op de stenen brug. In 1999 kwamen Jan (dit was zijn ouders’ huis) en ik hier wonen. In dat jaar begon ik met ijs. In 2012 ging de stal plat en is deze zaak gekomen. Vanwege het ijs noemde iedereen het Hoeve IJs. Die naam lieten we officieel vastleggen.”

Na de vernieuwing van de kippen- en de koeienstal ging het echtpaar aan de slag met de speeltuin. Maar door het aantrekken van ander publiek, wilde Francien ook een nieuwe naam. “De naam Hoeve IJs dekte de lading niet meer; we hebben ook een frietje, een ijsje, koffie en noem maar op. Als toeristen niet van een ijsje houden, fietsen ze door. Da’s zonde”, zegt Francien al lachend, die gedreven vertelt dat samen met een bureau heeft gebrainstormd over een nieuwe naam. “Toen kwam ‘Malpie Hoeve’ uit de bus”, en ze laat een nieuw logo zien dat op haar shirt staat.

Oude naam blijft nog hangen

“Kijk maar: het woord Malpie eindigt met een boomblad, en het woord hoeve begint met een koeienstaart. En het woordje hoeve van éérst is teruggekomen in de nieuwe naam”, zegt de eigenaresse, die zich realiseert dat de oude naam nog wel even zal blijven hangen. Alleen de hondenkennel ’n eind verderop heeft volgens haar ook het woord Malpie in haar naam.

Tekst gaat verder onder de foto

Jammer dat je van hieruit niet meer meteen de Malpie in kunt gaan met de auto. “Maar onze nieuwe privé-parkeerplaats is voor iedereen groot genoeg om hier te parkeren”, vertelt Francien, in de hoop dat ook die chauffeurs binnenwippen voor een consumptie.

‘We doen alles samen’

De nieuwe naam, de nieuwe speeltuin en de nieuwe parkeerplaats zijn de drie belangrijkste nieuwigheden voor Francien en Jan. Op de vraag of zij nu meer horeca zijn of meer boer, antwoordt Francien dat ze het allebei zijn. “We doen echt alles samen. Ik kon niet koeien melken maar we hebben voortaan een melkrobot. En hij kan geen ijs maken. Tot tien uur doen we alles samen. Ik raap de eieren van 5.500 kippen. En we hebben 55 melkkoeien”, en ze wijst naar de beide stallen. Toeristen kunnen een kijkje nemen bij de dieren, al moeten ze daarvoor wel een trap beklimmen.

Er komen steeds meer toeristen, vooral Engelsen, IJslanders en Israëliërs. “Zij vertoeven natuurlijk vaak op de Kempervennen en weten ons te vinden. Niet alleen voor een natje en een droogje, maar ook om de automatisering op ons bedrijf te kunnen bekijken”, zegt de gastvrouw, terwijl ze meteen nog even vertelt dat aanstaande zondag de koeien om 13.00 u weer voor het eerst de wei in mogen. Iedereen is welkom om te komen kijken, “al duurt het misschien maar tien minuten”. Over de verdere toekomstplannen is Francien wat vaag. Intussen veegt boer Jan buiten het zand tussen de klinkers van de immense parkeerplaats. Het personeel is druk met bedienen.

Welkom voor soep en meer

Hier en daar prijkt nog de naam ‘Hoeve IJs’ en zelfs ‘De Stenen Brug’ staat nog op een spandoek. Maar iedereen is tóch welkom, voor soep, salade, wijn of fris en uiteraard voor het eigengemaakte ijs.

Bij de ingang trekt iemand nog een doosje verse eieren uit de automaat van de Malpie Hoeve.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF