Splinternieuwe zorgboerderij aan Maastrichterweg: De Kuijkhoeve

Moniek en Mark van Kuijk bij hun zorgboerderij
Foto: Evert Meijs

Moniek en Mark van Kuijk zijn gestart met een zorgboerderij aan de Maastrichterweg in Valkenswaard. Het echtpaar vertelt honderduit over het ontstaan en over de toekomstplannen.

De koffie staat al klaar en Mark en Moniek komen uit hun royale kantoor. In de keuken is plaats voor minstens acht personen. Door het raam krijg je een vergezicht op het land en een groot terras. Kippen lopen in de wei, telefoonpalen zijn onlangs geplaatst, bestemd voor de zwaluwen die komen gaan. Een groot bord langs de weg laat je weten dat hier De Kuijkhoeve is, een splinternieuwe zorgboerderij. De huiskamer heeft heel veel ruimte en baadt in het licht van de vroege winterzon.

Fijne dag aanbieden

Op de vraag waarom Moniek en Mark hier een zorgboerderij begonnen zijn, geeft Moniek antwoord: “Ikzelf werk in de zorg. Deze ruimte werd niet gebruikt en ik zie in mijn werk dat er wachtlijsten ontstaan voor dagbesteding. Graag wil ik mijn ervaring gebruiken om hier mensen te ontvangen en ze een fijne dag aanbieden.” Mark  – oorspronkelijk boer – heeft voortaan een loonwerkersbedrijf, en zal weinig binnen te vinden zijn. Hij was vooral actief tijdens de opbouwfase.

Tekst gaat verder onder de foto

Cliënten kunnen zichzelf aanmelden als particulier. Maar vaak ligt er een indicatie. “Of”, zegt Moniek, “via het persoonsgebonden budget kunnen mensen hier terecht. Meestal komt de cliënt samen met familie eerst een kijkje nemen om kennis te maken of te kijken of deze vorm van dagbesteding past. Daarna vindt een intakegesprek plaats en start de administratieve molen.”

De Kuijkhoeve wil zich profileren door steeds weer bezig te zijn met de vraag: Wat kán een cliënt en wat wíl hij of zij. “Er moet hier niks. Als iemand graag wil strijken, halen we de strijkmand voor de dag. Wil iemand liever een spelletje doen, of buiten schoffelen; het kan allemaal”, zegt Moniek. Je merkt dat ze goed is ingevoerd op het gebied van zorg en dagbesteding. De eerste ervaring is al achter de rug: op dinsdag zijn er acht cliënten en op vrijdag vijf. “De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor maximaal zestien cliënten”, vult Mark aan. “We hebben nu twee dames extra in dienst, maar we zoeken nog vrijwilligers.”

Tekst gaat verder onder de foto

Om de kosten van de dagbesteding binnen de perken te houden, zoekt het echtpaar Van Kuijk mensen die het fijn vinden om als vrijwilliger te komen helpen. De mensen bezighouden, assisteren bij spelletjes, samen de krant lezen of wat dan ook. Ook voor de dagelijkse lunch is het fijn als er wat extra handen zijn, zodat de vaste activiteitenbegeleidsters zich zo veel mogelijk met de cliënt bezig kunnen houden.

De Kuijkhoeve is aangesloten bij de Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid en verwerft binnen enkele maanden het keurmerk voor de zorgboerderij. Maar als je wordt rondgeleid door de verschillende ruimten, valt er niks op aan te merken. De deuren zijn extra breed, er zijn geen drempels, alles ziet er hygiënisch uit, er is een vluchtplan, meerdere toiletten en noem maar op.
Wil je meer weten of heb je belangstelling in vrijwilligerswerk? Zie www.dekuijkhoeve.nl.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF