Cursisten frissen reanimatietechnieken op in De Hofnar

Instructies tijdens het reanimeren.
Instructies tijdens het reanimeren.
Foto: Evert Meijs

Maart en april zijn de maanden voor herhalingslessen reanimeren. Reanimeren en hanteren van de AED worden in drie uur weer opgefrist voor de cursisten. We nemen een kijkje bij de cursus in De Hofnar.

Wat onwennig zoeken ruim twintig cursisten in cultuurcentrum De Hofnar naar het juiste leslokaal. In een van de twee ruimtes is Ine Spierings de instructeur. De tafels worden aan de kant geschoven, de stoelen er in een kring vóór. Er ontstaat ruimte om straks te kunnen oefenen. Na een welkom stellen de elf kandidaten zich voor: drie mannen en acht vrouwen.

“We starten met de reanimatie, daarna de AED, dan de stabiele zijligging en tenslotte hulp bij verslikking en verstikking”, zegt de lerares. In het dagelijks leven is ze verpleegkundige en bovendien gediplomeerd instructeur voor BLS (basishulpverlening bij slachtoffers) en AED. Ze maakt twee grote tassen open en legt twee oefenpoppen in het midden op de grond. “Denk je dat je nog weet hoe het moet? Denk je dat je het nog durft?”, vraagt ze. Sommige cursisten mompelen wat en ’n enkeling twijfelt. Dan start ze met de eerste oefening.

Tekst gaat verder onder de foto

Na korte tijd gaan de cursisten aan de slag. Steeds volgens een vast stramien: kijk of het veilig is, controleer het bewustzijn en laat 112 bellen en de AED halen. Dan de ademhalingscontrole, dertig compressen en twee ademhalingen. Eén van de andere cursisten komt steeds met de AED aandragen. Het apparaat wordt aangesloten op het bovenlichaam van het slachtoffer en de machine geeft automatisch de juiste instructies.
Natuurlijk wordt er af en toe gegiecheld door de cursisten. Spierings is blij dat iedereen nog zo goed weet hoe het ook al weer moest.

Daarna komt de stabiele zijligging aan de orde. Eén voor een spelen de aanwezigen voor slachtoffer en hulpverlener. “Er is wat gewijzigd sinds de vorige keer”,  zegt ze en wijst op de ene voet die niet meer in de knieholte van het andere been hoort te liggen. De dames en heren doen flink hun best om het geheugen weer op te frissen.

Net boven de navel

Als laatste pakt de instructeur een hesje met een kussentje op de achterzijde en een dikke ‘buik’ op de voorzijde. “Bij verslikking of verstikking sla je vijf keer op het kussentje”, zegt ze, en doet het voor. “Mocht dat niet voldoende zijn, ga dan achter het slachtoffer staan en druk stevig op de buik, net boven de navel.” Als ze deze handeling bij ’n cursist ook voordoet, springen twee stopjes uit de dikke buik van het hesje. Hilariteit alom.

Tekst gaat verder onder de foto

Als iedereen ook deze vaardigheid onder de knie heeft, wordt de bijeenkomst afgesloten. De cursisten laten hun diploma aan de achterzijde weer invullen met een paraaf van de instructeur.

De Stichting Reanimatieonderwijs Zuidoost-Brabant trainde op deze wijze duizenden cursisten voor de prijs van 20 euro per herhalingsles. De meeste cursisten hebben een speciale app, waarmee ze worden opgeroepen als er in de buurt iemand gereanimeerd moet worden.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF