Naald en draad van A tot Z bij nieuwe winkel Wol and More aan de Markt

Marijke Dielis en haar man Gerard zijn op de Markt in Valkenswaard gestart met een nieuwe winkel: Wol and More. Allerlei garens zijn er te koop, naalden en boeken. Je kunt er ook cursussen volgen op het gebied van handwerken. Eindelijk weer een aanwinst voor Valkenswaard.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

“De vrouw van de burgemeester knipte het gebreide lint door. Burgemeester Anton Ederveen zelf was bang een steek te laten vallen”, grapt Marijke, die zichtbaar trots is op de nieuwe winkel. “Geen A maar een triple-A-locatie. Mede dankzij geweldige medewerking van de verhuurder”, vertetl ze glunderend, terwijl het eerste publiek binnenstroom. Een prachtige bos bloemen wordt bezorgd.

Marijke vertelt dat ze in de Peperstraat al een atelier hadden met garens. Maar daar groeide het uit zijn jasje. “Mijn man Gerard stimuleerde me om op zoek te gaan naar een nieuwe ruimte. Uiteindelijk kwamen we hier terecht. Geweldig, hè?” Aan de tafel zitten enkele dames gezellig met elkaar te buurten. De gastvrouw loopt mee door de winkel en laat graag zien wat er allemaal te koop is. Intussen vraagt een dame naar een Tunische haaknaald. Dan wijst Marijke naar de vele knotten garens, die als tinnen soldaatjes in de rekken zijn opgeborgen.

Breiende koningin Máxima

Het ziet er heel erg gezellig uit. Een toonbank uit grootmoeders tijd. Aan de wand een aantal foto’s van mannen die aan het breien zijn. “Maar ook Máxima hangt daar, terwijl ze breit. Met een extra gouden kroontje boven het schilderijtje”, zegt ze, waarna er weer een mooi bloemstuk wordt binnengebracht.

“Ik weet eigenlijk niet wat ik wil gaan maken”, moppert een dame tegen zichzelf. Maar Marijke neemt de opmerking serieus en zegt dat de kast vol staat met voorbeelden. “Kijk maar gerust, en anders kom je maar naar een van de bijeenkomsten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het pand is een voormalig apotheekkantoor en is mooi opgeknapt. “We doen gewoon Valkeswirds”, zegt de eigenaresse. “Niks aparts. De kinderen maakten zich een beetje zorgen, maar we hebben gezegd: we gaan het gewoon proberen.” Echtgenoot Gerard is achter in het keukentje weer koffiemokken aan het afwassen. “Wie niet waagt wie niet wint”, zegt hij. “Het werd gewoon te klein in de Peperstraat. Daarom hebben we deze stap genomen. We zitten nu mooi in de kijker. Zeker tijdens de donderdagmarkt is dat een groot voordeel.” De naam Wol and More is een eigen idee van het echtpaar. “Het is nog géén keten”, vertelt Gerard met een lach.

De volgende dame komt binnen en zegt blij te zijn dat de winkel gekomen is. “Ik heb allerlei handwerken liggen die ik niet af kan krijgen. Kunnen jullie me helpen?”

Ontspannend

De sfeer is goed in de splinternieuwe winkel. Marijke is ervan overtuigd dat het gaat lukken. “Mensen willen steeds minder voor de tv zitten, en willen iets doen. Het is geen dure hobby en het is ontspannend.”

Dan komt de bloemist weer binnen met mooie bloemen. “We hebben geen vazen meer, zet ze maar even in de emmer, Gerard.”

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF