Geen Omloop van Valkenswaard dit jaar: ‘Politie werkt niet mee’

Foto: Pixabay

De wielerklassieker Omloop van Valkenswaard gaat dit jaar definitief niet door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Volgens hen wil de politie geen medewerking verlenen aan het evenement. “De nationale wielerkalender is beroofd van een van de meest spraakmakende klassiekers.”

In een vroeg stadium heeft de organisatie van Omloop van Valkenswaard gesproken met de burgemeester en wethouders van sport. “De wielerwedstrijd leek opnieuw prima te passen in het evenementenbeleid van de gemeente en er werd volmondig ondersteuning beloofd”, zegt de organisatie in een persbericht.
Vol goede moed ging de organisatie dan ook aan de slag met de voorbereidingen van de wielerwedstrijd, editie 2019. “Het uitblijven van politiebegeleiding gooit roet in het eten.” Hierdoor kan de veiligheid van renners, volgers en vrijwilligers niet gegarandeerd worden. Ook het inkorten van het wedstrijdprogramma, om de personele druk op de motorbegeleiding te verminderen, mocht niet baten.

De internationale jury van het KNWU loofde vorig jaar de karakter van de wedstrijd en sprak over een klassieker met veel potentie. “Helaas wordt dit niet beloond door de overheid”, staat in het persbericht. “De junioren (U19) en beloften (U23) hebben dit jaar niet de kans om zich op een dergelijk gevarieerd parcours met elkaar te meten.”

Niet het definitieve einde

Maar dit betekent niet het definitieve einde van de Omloop van Valkenswaard, zo verzekert de organisatie. Ze zijn ondertussen alweer bezig om het evenement volgend jaar wel weer op de kalender te zetten. “Zoals een wielrenner die na een valpartij direct weer op de fiets stapt.” Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden die er zijn voor 2020.

Stichting Wielerevenementen Valkenswaard heeft de ambitie uitgesproken om de Omloop onderdeel te laten uitmaken van de Landelijke Topcompetitie. De eerste gesprekken worden al gevoerd. Hierdoor zou de wielerwedstrijd een semi-professioneel karakter krijgen en wél verzekerd zijn van politieondersteuning. “De editie van 2018 smaakt immers naar meer.”

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF