Sint in Nicolaaskerk afgebeeld met drie kinderen in een kuip: dit is waarom

In de Nicolaaskerk van Valkenswaard zijn verschillende afbeeldingen te vinden van Sint-Nicolaas, oftewel Sinterklaas. Bij al die afbeeldingen staat er een pekelkuip aan zijn voeten, met daarin drie jongens. Waarom horen de kuip en de kinderen bij deze grote kindervriend? Wij leggen het je uit.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Eén van de honderdvijftig legenden over de Sint vertelt over drie arme priesterstudenten. Ze komen ’s avonds laat aan in Myra (het huidige Turkije) en hebben geen geld voor de herberg. Ze hebben geleerd over de heilige Nicolaas van deze havenstad. Uit eerbied willen ze hem zo laat in de avond niet meer lastigvallen voor een slaapplaats. Gelukkig brandt er nog een lichtje bij de plaatselijke slager. Daar vragen ze om wat voedsel en of ze er mogen overnachten.

“Mijn huis staat niet open voor vagebonden, zoals jullie”, schreeuwt de man en gooit de deur voor hen dicht. De hebzuchtige vrouw van de slager komt naar haar man en zegt: “Zie je niet dat ze zware buidels bij zich hebben? Vraag ze binnen en als ze slapen, stelen wij die buidels, waar schatten in zullen zitten. Zo hoeven we onze winkel niet te verkopen.” De slager roept de drie mannen naar binnen. De vrouw trakteert heerlijke pasteitjes. Op het einde van de maaltijd zitten er nog maar tien bakjes met pastei in de pekelkuip.

Slachten

Zodra de jongens naar bed gaan en slapen, haalt de slager de buidels voorzichtig weg en ziet even later dat er alleen maar boeken in zitten. De teleurstelling is groot. De man en vrouw besluiten om de drie mannen te slachten en er pasteitjes van te maken. Op die manier hebben ze tóch nog extra inkomsten. En zo gebeurt het. De drie worden geslacht en de kuip komt vol pasteitjes. De tien die nog over zijn van gisteren, leggen ze bovenop.

Tekst gaat verder onder de foto

Beeld Sint-Nicolaas Kinderen Pekelkuip Nicolaaskerk - Evert Meijs

Detail Nicolaasraam in de Nicolaaskerk..

Niemand merkt op de Markt wat er ’s nachts gebeurd is. Als de bovenste tien pasteitjes verkocht zijn, staat plots Sint-Nicolaas voor de slager en zijn vrouw. “U hebt nog ander vlees dan varkensvlees”, zegt hij streng. De vrouw begint te vloeken, maar de slager zelf beeft van angst en bekent wat er is gebeurd. Sint-Nicolaas spreekt een gebed uit en plots komen de drie studenten met gevouwen handen uit de pekelkuip. Het nieuws van dit wonder gaat snel door de hele stad en sindsdien is Sint-Nicolaas de beschermer van de jeugd.

Overal zie je het terug

Kijk maar eens boven de hoofdingang van de Valkenswaardse kerk, binnen op het glas-in-loodraam, en let eens op de drie beelden achter in de kerk. Bovendien staat voorin ook nog een beeltenis van de Sint. Ook in de hal van het gemeentehuis staat een prachtig beeld van de beschermheilige van Valkenswaard, mét kuip aan zijn voeten. Bekijk de bovenstaande fotoserie voor het bewijs.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl