Fois Trois (Drie Keer) is de rode draad voor Anny en Jan uit de Fretstraat

Anny en Jan Ouwehand voor Fois Trois.
Foto: Evert Meijs

Een huis aan de Fretstraat in Valkenswaard is gesierd met de naam ‘Fois Trois’, wat ‘Drie Keer’ betekent. De smeedijzeren woorden geven aan dat bewoners Anny en Jan Ouwehand-Vialle in alles het getal drie terugvinden. In hun woningen, hun kleinkinderen, hun huwelijksfeest, noem maar op.

Anny (80) en Jan (81) komen uit Eindhoven, maar haar overgrootvader is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. “Hij kwam mee met Napoleon”, zo verklaart Anny dat ze wel iets heeft met de Franse taal. Uiteindelijk gaat het over de naam op de gevel. Jan: “Het is begonnen met het feit dat dit eigenlijk onze derde woning is. En iedere keer een nieuw-gebouwd huis. Eerst in Leerdam, toen in Valkenswaard in ’t Gegraaf en ten derde hier aan de Fretstraat in 1973.”

Tekst gaat verder onder de foto

Anny vult aan: “Mijn man en ik hebben twee dochters; met mij erbij zijn dat drie vrouwen. En waar we nu wonen stond vroeger een boerderijtje met de voordeur aan de Hazestraat, wat normaal huisnummer drie zou zijn.” Onlangs was het echtpaar zestig jaar getrouwd: dus driemaal twintig.  Samen hebben ze ook nog drie kleindochters en drie achterkleindochters. Dus Jan en Anny hebben alle recht om Fois Trois op hun voorgevel aan te brengen.

Aandacht

“Ons Anny ging hier in de Hazestraat naar smid Sjef Wiersma”, zegt Jan. “Ze vroeg hem of hij de twee woorden Fois en Trois zou willen maken. Ik denk dat het echt smeedwerk is.” De man des huizes is blij dat er nu aandacht is voor de woorden. Al met al een gezellige ontmoeting, waarbij het Fois Trois-mysterie uitstekend is opgelost.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl