FOTO’S: Protesterende Valkenswaardse boeren naar Budel

Het Capucijnerplein bij het gemeentehuis in Budel stond vanavond vol met vijftig tractoren. Protesterende boeren uit Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard kwamen bijeen om een petitie te overhandigen aan de bestuurders van de A2-gemeenten.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De boeren protesteren deze week tegen de maatregelen die de overheid neemt omtrent de stikstofuitstoot. Woensdagavond verzamelden tientallen tractoren bij het gemeentehuis in Budel, vrijdag rijden ongeveer honderd tractoren uit de regio naar het provinciehuis in Den Bosch. “We doen ze een oproep (aan de burgemeesters en raadsleden) om de zorgen over te dragen aan hun provinciale ambtgenoten”, zei Johan Bax, secretaris van ZLTO Groote Heide, eerder.

Naast de grote tractoren verzamelden ook zo’n vijftien kinderen bij het gemeentehuis. Vanuit het Schepenhuis op de Markt reden ze op hun traptractors richting de gemeentebestuurders op het Capucijnerplein. “Dat is de toekomst. Dan kunnen we laten zien dat het ook voor hun veel betekent”, aldus Bax. Een van die kinderen is Luuk Houbraken (11) uit Gastel en neemt het woord bij het gemeentehuis. “Burgemeester, wethouders en raadsleden, doe hier iets aan. Ik wil ook nog een toekomst in de agrarische sector”, vertelt de jongen. “‘s Morgens voordat ik naar school ga, ben ik vaak op de tractor te vinden. Nu geven ze ons de schuld in Den Haag. En in Den Bosch willen ze er nog een schepje bovenop doen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De 11-jarige Luuk Houbraken

Melkveehouder Jeroen van Deurzen (33) uit Budel-Dorplein maakt zich zorgen om zijn bedrijf. “Als ik de stallen moet aanpassen om aan de wetgeving te voldoen, ben ik een paar ton kwijt.” En dat moet vóór april 2020 gebeuren. “Dat kan ik niet halen. Als er niks verandert in de regelgeving heb ik een probleem.”

Zorgen over toekomst

Ook boer Arno van Son (32) uit Valkenswaard denkt na over zijn toekomst. De varkenshouder van ’t Valkenswirts Vleeshuiske zit in onzekerheid. “Welke kant gaat het op? Wat moet ik met m’n bedrijf gaan doen? Hoe kan ik het bedrijf ontwikkelen? Dat er iets moet gebeuren, vind ik niet erg, maar de manier waarop het nu gebeurt is niet oké”, zegt Van Son.

Vrijdag trekken de boeren naar Den Bosch. “Dan gaan we laten merken dat ze een belangrijke beslissing moeten nemen en dat we het niet eens zijn met de huidige regels”, vertelt Bax.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl