Boer Arno uit Valkenswaard gaat protesteren: ‘We zitten in onzekerheid’

Arno en Marlou op hun boerderij in Valkenswaard
Arno en Marlou op hun boerderij in Valkenswaard
Foto: 't Valkenswirts Vleeshuisje

Boeren uit de regio trekken deze week ten strijde. Zo ook varkenshouder Arno van Son (32) uit Valkenswaard. Woensdag gaan hij met zo’n dertig andere boeren en tractoren naar het gemeentehuis in Budel en vrijdag ongeveer honderd naar het provinciehuis in Den Bosch. “Dat er iets moet gebeuren vind ik niet erg, maar de manier waarop het nu gebeurt is niet oké”, zegt Van Son.

Het gaat al een tijdje over de stikstofuitstoot van boerenbedrijven en hun protesten in heel Nederland. Nu komen veehouders uit de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard bij elkaar bij het gemeentehuis in Budel en het provinciehuis in Den Bosch. “Uiteraard ga ik met de tractor”, vertelt melkveehouder Jeroen van Deurzen (33) uit Budel-Dorplein. “We willen in Budel een petitie aanbieden aan onze burgemeesters van het ZLTO-gebied. Uitleggen waarom dit beleid funest is voor de veehouderij in het Brabantse gebied.”

Want Van Deurzen maakt zich zorgen over zijn bedrijf. “Als ik de stallen moet aanpassen om aan de wetgeving te voldoen, ben ik een paar ton kwijt.” En dat moet vóór april 2020 gebeuren. “Dat kan ik niet halen. Als er niks verandert in de regelgeving heb ik een probleem.”

Ook Arno van Son denkt na over zijn toekomst. De varkenshouder van ‘t Valkenswirts Vleeshuiske aan de Hoeve zit in onzekerheid. “Welke kant gaat het op? Wat moet ik met m’n bedrijf gaan doen? Hoe kan ik het bedrijf ontwikkelen? Dat er iets moet gebeuren vind ik niet erg, maar de manier waarop het nu gebeurt is niet oké”, zegt Van Son.

Veestapel halveren

Begin september zei Tjeerd de Groot van D66 iets waarmee hij veel boeren tegen het zere been schopte: “De veestapel moet gehalveerd worden.” Maar dat is simpelweg niet mogelijk, stellen Van Deurzen en Van Son. “Roepen dat de veestapel gehalveerd moet worden is de makkelijkste weg”, zegt de Valkenswaardse boer. “Als ik met hetzelfde aantal dieren ervoor zorg dat ik minder stikstof uitstoot met nieuwe systemen, hoef ik de veestapel niet te halveren.” Maar die nieuwe systemen kosten tonnen. Van Deurzen: “Als de overheid met een goeie financiële regeling was gekomen, was er heel anders gereageerd op de maatregelen.”

Maar wat moet de politiek dan doen? “Maak van tevoren aan boeren duidelijk wat het ons oplevert als we iets moeten inleveren”, stelt Van Deurzen. “Als landbouw stoten we veel stikstof uit. De politiek denkt dan: laten we de veestapel halveren. Als boeren een kopje kleiner worden gemaakt, wordt de natuur niet beter als ze daar bijvoorbeeld huizen gaan bouwen.” En het is volgens de boeren een aanslag op hun portemonnee. “Het levert mij geen cent op, maar het kost mee een heleboel. Iets waar normaal dertig jaar over gedaan wordt, moet nu in een paar jaar worden gedaan.”

Zorgen overdragen

En dus zetten de boeren uit de A2-gemeenten voort waar andere boeren uit heel Nederland eerder al aan zijn begonnen: demonstraties. Woensdagavond komen de raadsleden en burgemeesters van Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard bijeen in Budel voor een vergadering over een mogelijke fusie. Daar voorafgaand staat het plein voor het gemeentehuis vol met zo’n dertig tractoren. De boeren overhandigen dan een petitie aan de burgemeesters en raadsleden. “We doen ze een oproep om de zorgen over te dragen aan hun provinciale ambtgenoten”, zegt ZLTO-secretaris Johan Bax. “Nood is hoog en iedere strohalm moeten we aangrijpen”, voegt Jeroen van Deurzen daaraan toe. Van Son: “Het is sowieso van belang dat de politiek en de burgers realiseren wat het huidige beleid voor impact heeft.” Zo’n honderd boeren uit de drie gemeenten hebben toegezegd om mee te gaan naar Den Bosch.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl