Hans uit Valkenswaard is fervent imker en maakte van zijn hobby zijn dagtaak

Foto: Evert Meijs

In aanloop naar dierendag (4 oktober) is Valkenswaard Nieuws te gast bij bijenimker Hans van Overveld. Vol passie vertelt de Valkenswaardenaar over het nut en de noodzaak van deze insecten. De beestjes zijn thuis in zijn vijf bijenkasten, die verspreid in de omgeving staan opgesteld.

“Ik ben een echte dierenliefhebber”, begint Hans zijn verhaal. “En ik ben begaan met het milieu. We hebben ook zonnepanelen.” Enkele jaren geleden ontmoette hij imker Frans Claassen, die merkte dat Hans al het een en ander wist over bijen. “Ik zal voor jou eens een volkje maken”, zo zei Claassen, waarmee hij de imker in spe enigszins overviel. Hij volgde korte tijd later een cursus bij bijenhoudersvereniging Ambrosius in Veldhoven en de imkeren-microbe had hem te pakken.

Van Overveld kreeg al snel de vraag om hier en daar een zwerm bijen te gaan ophalen, die ergens neergestreken waren, totdat zijn bijenkasten vol zaten. “Zo ging ik van één tot zes kasten”, vertelt hij lachend, en benadrukt dat het een ontzettend leuke hobby voor hem geworden is. “Ik ben graag buiten, maar in de winter is er voor de bijenhouder binnen ook volop werk.”

“Als lid van de vereniging Aalst-Waalre kan ik een beroep doen op mijn collega’s. Zo leer je steeds weer bij, want ik vind het ook leuk om andere mensen te vertellen over mijn hobby met deze nuttige diertjes.” Als imker heeft hij een speciaal visitekaartje met een afbeelding van een bij. Aan de achterzijde staan enkele handige tips over het gebruik van honing. Inmiddels is Hans zo ver dat hij volken soms samenvoegt, omdat ze te klein zijn, of bepaalde eigenschappen moeten verminderen. “Zo heb ik een agressief en een rustig volk samengevoegd”, legt hij uit.

Tekst gaat verder onder de foto

 

 

 

Als belangrijkste voorwaarden om imker te kunnen zijn, noemt hij de properheid en het volgen van de juiste regels. “Ziektebestrijdingen moeten volgens de regels worden uitgevoerd en het maken van goede honing kan alleen met schoon gereedschap”, en hij pakt zijn iPad om foto’s te laten zien van koninginnenbijen. “Je moet je realiseren dat de honingbij van groot belang is voor onze voedselvoorziening”, legt Van Overveld uit. De bij bestuift de bloemen en maakt daarmee deel uit van de voedselketen.

Tekst gaat verder onder de foto

Dan gaat het gesprek over het stuifmeel dat de bijen overbrengen van bloem tot bloem, maar ook meebrengen naar de bijenkast. Over het water dat ze meebrengen om de kast te koel en voor de vocht- en temperatuurregeling. Maar ook voor het voeden van het broed.  Ook de nectar brengen ze mee naar binnen als hun voeding. “Je ziet steeds meer bijenkasten in de stad staan. Bovenop de Notre Dame in Parijs, op flatgebouwen in Antwerpen en Amsterdam, noem maar op. Want in de stad komen steeds meer bloemen, op het platteland steeds minder.” Tuindersbedrijven zien de imkers maar wat graag komen met hun kasten.

Koninginnen

Op termijn wil Van Overveld graag koninginnen gaan kweken. “Je kunt ze zelf kweken, maar ook kopen, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Je kunt ze gaan halen, maar ook per post laten versturen”, zegt hij. Als je hem hoort praten over zijn hobby, zou je zó lid worden van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Aalst-Waalre, of elders in de regio. Kijk vooral ook op zijn facebookpagina ‘Honing uit Brabant’.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl