Stijlvolle bevrijdingsbijeenkomst op Brits ereveld in Valkenswaard

Begraafplaats War Cemetery aan de Luikerweg (N69) is dinsdagochtend het centrum van de bevrijdingsvieringen. Oud-strijders uit Engeland en Nederland komen bijeen om de bevrijding van Valkenswaard en omgeving te herdenken. Nabestaanden, schoolkinderen, bloemleggers en andere belangstellenden zijn getuige van een indrukwekkende bijeenkomst.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

De begraafplaats bevat meer dan 220 graven van gesneuvelde soldaten. Sommige van hen vielen tijdens de bevrijding van Valkenswaard zelf. Anderen stierven rond Best, Eersel of Bergeijk in het najaar van 1944. Enkele dagen van tevoren heeft de Commenwealth War Graves Commission het ereveld piekfijn in orde gebracht. Gisteren hebben vrijwilligers van de Stichting Op den Rösheuvel de laatste puntjes op de i gezet.

Even na 10.30 uur zet een stoet zich in beweging vanaf het nabijgelegen restaurant. Een doedelzakspeler in vol ornaat loopt vooraan. Hij wordt gevolgd door de burgemeester, veteranen, nabestaanden, militairen uit Nederland en Groot-Brittanië. Leerlingen van Were Di zijn gehuld in feloranje en -blauwe shirts. De politie houdt de Luikerweg vrij van verkeer.

De organisatie is in handen van de Bond van Wapenbroeders Valkenswaard. Onder meer burgemeester Anton Ederveen en Pastoor-Deken Felie Spooren nemen het woord. Dan leest een veteraan de Act of Rememerance voor; een tekst over het nooit meer vergeten van de gesneuvelden.

Vlaggen

Het is indrukwekkend als leerlingen de Britse vlag binnendragen en even daarna de Nederlandse driekleur. Beide vlaggen gaan eerst in top en daarna halfstok. De doedelzakspeler speelt een treurlied en vervolgens worden kransen gelegd namens de gemeente, allerlei organisaties en Were Di. De beide volksliederen worden gezongen door muziekgroep De Tantes.

Dan wordt het teken gegeven dat de aanwezigen die een graf geadopteerd hebben, de gelegenheid krijgen om hun bloemen bij hun graf neer te leggen. Er ontstaan emotionele taferelen. Na ruim een uur komt er een einde aan de plechtigheid. Alle aanwezigen krijgen de gelegenheid een rondgang te maken over de begraafplaats.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl