Markt vol legervoertuigen: ‘kippenvel bij binnenrijden’

Tientallen voertuigen rijden maandagmiddag vanuit Lommel richting Valkenswaard. De Liberation Task Force geeft met haar authentieke Britse legervoertuigen een beeld van hoe het 75 jaar geleden was. In het centrum van Valkenswaard slaan ze voor één nacht hun kamp op.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Nabij de Victoriebrug aan de Luikerweg (een historische plek tijdens de bevrijding) trekken auto’s voorbij. Vrachtauto’s, motoren, kanonnen, hijskranen, amfibievoertuigen en allerlei modellen wagens. Het is druilerig weer, maar de bestuurders en alle andere deelnemers aan de doortocht zwaaien enthousiast naar de enkele toeschouwers bij Malpie Hoeve.

De stoet wordt even onderbroken door politie-escorte en ander verkeer. Daarna volgt weer een grote groep met rupsvoertuigen en noem maar op. Eenmaal in Valkenswaard aangekomen splitst de colonne in een deel dat naar de Markt rijdt. De rest gaat naar het Wilhelminapark om zich daar op te stellen langs de rand van het gazon. Eén ‘soldaat’ komt uit Sussex en spreekt van ‘chicken skin’, oftewel kippenvel, bij het binnenrijden van het dorp. Een echtpaar uit Birmingham, in het uniform van de Screaming Eagles, is blij dat ze de herdenking mogen meemaken.

Op de Markt staat het stampvol voertuigen. Ook de straat is volledig bezet met de meest uiteenlopende oorlogsvoertuigen. Enkele Valkenswaardse oud-strijders nemen ook een kijkje. “Erg mooi om dit weer eens te zien”, zegt Fred de Boer, oud-strijder van Nieuw-Guinea. Een Eindhovense dame vertelt dat ze negen was, toen dit soort voertuigen langs haar woning reed. Bij de verkeerslichten staat een man die zegt: “Dit moet je toch gezien hebben? En van mij mogen ze het over vijf jaar weer herhalen.”

Niet durven dromen

Naast de kerk staan twee Britse voertuigen bij elkaar. De bijbehorende chauffeur pakt zijn mobiele telefoon en laat een foto zien van de auto’s op de Markt in 1944. “Kijk”, zegt de Engelsman. “Deze twee wagens staan op deze foto die u hier nou ziet. Ik zou niet hebben durven dromen dat mijn wagens nog eens in het echt hier bij de Nicolaaskerk zouden komen.”

Het zijn indrukwekkende taferelen in het park en op de Markt. Maar ook van het enthousiasme van de soldaten en van de toeschouwers krijg je kippenvel.

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets
Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl