Waarom dit eenzame muurtje in Dommelen niet weggehaald mag worden

Op de hoek van de Monseigneur Smetsstraat en Pastoor Bolsiusstraat in Dommelen staat een ietwat merkwaardig eenzaam muurtje op een boerenerf. Opdat het niet zal omwaaien, is het aan weerszijden gestut met pijpen. Wij kregen toestemming om over de prikkeldraad te stappen en komen erachter waarom dit muurtje er nog staat.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Ramen en deuren van de boerderij aan de Monseigneur Smetsstraat zijn dichtgetimmerd. Aan de achterkant lijkt er ooit nog een stuk boerderij aan vastgezeten te hebben. Die achterwand is immers afgesloten met zwart plastic en vastgezet met enkele planken. Dan is er een open plek. Aan het einde daarvan staat nog een stenen muur van ongeveer tien meter lang. Kort langs de zwijgzame muur loopt een druk pad voor huiseigenaren om hun nieuwe woningen te bereiken die een eindje verderop liggen.

De muur is voorzien van een soort afdakje met schoorstenen. Het afdakje is bedoeld om de wand te behoeden voor hemelwater. En de schoorstenen zijn houten kistjes die over een oeroude houten balk zijn geschoven. Ook ter bescherming tegen regen en sneeuw. Er hangt een schuifdeur voor een deuropening en op diverse plekken zijn oude gebinten zichtbaar. De verschillende stijlen worden soms met ‘pengatverbindingen’ bijeen gehouden. Aan elke kant zorgen twee pijpen ervoor dat de muur niet omvalt. Gispro B.V. uit Hooge Mierde en Novaform Vastgoedontwikkelaars uit Eindhoven geven op verzoek informatie over deze merkwaardige wand.

Het blijkt te gaan om de muur die behoort tot een gemeentelijk monument. Het betreft een T-boerderij, in tegenstelling tot de bekende Kempische langgevelboerderijen. Op 29 januari 2008 besloot de gemeente om deze boerenhoeve (waar monseigneur Smets ooit woonde) op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, vanwege onder andere architectonische gaafheid en als uitdrukking van een landschappelijke en historisch-ruimtelijke relatie. Dat heeft consequenties als men het pand wil gaan onderhouden of verbouwen. Lange tijd hing een groot zeil over het achterste en oudste deel van de boerderij. Maar onstuimig herfstweer heeft juist dat deel van de boerderij doen instorten, op die ene muur na.

Consequenties

Mevrouw Van der Kampen van Novaform: “Er is bouwhistorisch onderzoek gedaan naar deze boerderij. Want het gebied is onderdeel van een nieuw bouwproject. Hier blijkt al sprake van boerderijen in 1832. Op dit stuk grond kunnen twee woningen gerealiseerd worden. Dat alles heeft wel consequenties voor het bestemmingsplan. Het muurtje kan dus mogelijk onderdeel gaan worden van de nieuwe plannen.” Het betreft een eigen Project Zuid van de beide ondernemingen, en maakt deel uit van het plan Lage Heide. “Eerst het bestemmingsplan nog vaststellen en dan kunnen we verder”, aldus Van der Kampen. Dus is het voor de eenzame muur nog even wachten.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF