Renée Smulders (18) zet politiek even aan de kant: ‘Ik heb ontzettend veel geleerd’

Renée Smulders (18)
Foto: Renée Smulders

Vanuit de Universiteit in Breukelen kijkt Renée Smulders (18) terug naar haar periode als gemeenteraadslid in Valkenswaard. Als jongste raadslid van zuidoost Brabant zag ze zich onlangs genoodzaakt om al weer te stoppen, vanwege de focus op haar studie. “Of ik nog terugkom in de politiek, weet ik niet.”

“Ik heb maar tien minuten de tijd, want ik moet zó weer naar een college”, zegt Smulders. Ze heeft net de introweek voor haar studie Business Administration achter de rug. “Ik heb de ontgroening inmiddels gehad, maar daar ga ik niks over zeggen. Je hebt elkaar allemaal vies gezien en zo, het maakt nu allemaal niet meer uit. Wel dat we een hecht cohort zijn geworden, en dat is heel fijn. We zijn nu close.”

Dat brengt meteen de vraag naar voren of dat in de gemeenteraad ook zo was. “Binnen de eigen partij wel, maar ten opzichte van andere partijen was dat natuurlijk soms wel anders”, vertelt ze met een lach. Voor de eerstvolgende raadsvergadering van september komt Smulders terug om officieel afscheid te nemen. Daarna wordt gekeken naar een opvolger.

Terugkijkend op haar periode als raadslid van H&G bekent de – nu nog – Valkenswaardse dat ze dankbaar is voor de kansen die ze heeft gekregen van de partij. “Ik heb er zo ontzettend veel van geleerd. Hoe je moet onderhandelen en hoe je moet spreken in het openbaar. De eerste keer dat ik iets moest zeggen was ik zó bang. Ik vond het eng en spannend. Ik kreeg er buikpijn van. Maar de afgelopen tijd ben ik veel zelfverzekerder geworden”, vertelt Smulders.

Het onderwerp dat haar het meeste bezighield tijdens haar raadsperiode is de inzet voor een veilige oversteekplaats van basisschool Het Smelleke. “Ik heb er eentje ingediend over het fietsen op de Markt. Die is wel aangenomen, maar ik heb als antwoord gekregen dat er niet gehandhaafd wordt, of dat het wordt gedoogd. Ik weet het niet precies meer”, aldus Smulders.

‘We vergrijzen’

“Mocht iemand mij een advies vragen om zitting te nemen in de gemeenteraad, dan zou ik zeggen: ga kijken en ga eens praten. Ga je oriënteren, zó ben ik ook begonnen”, geeft ze als goede raad. En ze vervolgt: “Praat met een aantal partijen. De fractievoorzitters staan er allemaal voor open. Het is zo leuk en zo ontzettend hard nodig dat er jongeren in de politiek komen. Dat hebben we nodig, want we vergrijzen”, zegt Smulders. Als jeugdig raadslid heeft ze zich nooit alleen gevoeld. Haar fractievoorzitter Bram Bots startte ook op jonge leeftijd in de raad. “Daardoor heb ik veel van hem geleerd, want hij heeft hetzelfde doorgemaakt.”

Het omgaan met negatieve kritiek was voor Renée Smulders niet het leukste van haar lidmaatschap. “Mensen schrijven heel veel op social media en weten vaak niet hoe het precies zit. Maar vaak hebben ze wel een oordeel klaar. Ik wilde daar wel op ingaan, maar dat polariseert alleen maar meer. Het is beter om face-to-face met mensen te praten”, legt ze uit. “Jammer van dat onderlinge gesteggel, soms.”

Al met al gaat ze het werk ontzettend missen. “Ik was met voorkeurstemmen gekozen, terwijl je nog niks hebt bewezen. Je moet je sporen nog gaan verdienen. Zoveel mensen hebben op mij gestemd terwijl ik nog niks ben. Een geweldig gevoel”, volgens haar.

Dankbaar

Op de universiteit van Breukelen is Smulders al bij de studentenvereniging. “Ik wil wel een bestuursfunctie of een taak ik een commissie. Ik weet niet waar de toekomst mij brengt, maar ik blijf het wel volgen in Valkenswaard, want het is interessant”, benadrukt ze. “Zet in het stuk ook zeker dat ik de mensen die op mij gestemd hebben ontzettend dankbaar zijn”, sluit ze af.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF