Fietsen vanaf je luie stoel: Feest van herkenning voor dementerende ouderen

Zorghoeve ’t Brugske heeft het project gestart waarbij licht dementerenden al fietsend voor een projectiescherm door Valkenswaard crossen. Voor velen de plek waar zij opgroeiden. “Dat kerkske vind ik toch zo skôn”, schreeuwt een oudere man vanuit zijn luie stoel.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Het is bijna twaalf kilometer fietsen, vanuit Valkenswaard naar ’t Brugske. Bij binnenkomst is een dame aan het afwassen. Enkele ouderen zitten aan tafel en drinken koffie. Buiten is een licht dementerende aan het schoffelen. Er hangt een goede sfeer.

In de royale kamer bevindt zich een projector tegen het plafond en hangt een wit scherm tegen de wand. Links ernaast een computer. “Via YouTube laat ik op dit grote doek filmpjes zien van ritten door Valkenswaard”, en Riny start de computer. Het is dan 11.00 uur en de daggasten komen één voor één, voetje voor voetje binnen en zoeken een plek. Bij elke stoel staat een home-train-fietsje, en het is duidelijk: er wordt stilstaand gefietst en tegelijkertijd gekeken op het scherm.

Tekst gaat verder onder de foto

“Misschien wel vijftien jaar geleden diende ik zo’n soort project in bij CZ. Hometrainers gebruiken en tegelijkertijd films kijken over routes door het dorp. Daar kwam toen niks uit. De studenten van Fontys hebben nu ditzelfde project opgestart. Bij ons hebben ze de pilot gedraaid”, vertelt Riny trots. “Vanuit Sportief Valkenswaard”, vult ze aan. “Via YouTube kunnen we Fietsfit Valkenswaard laten zien. Eén van ons begeleidt dan de ‘fietstocht’. De kleine fietstrainertjes geven de nodige bewegingsoefeningen voor de gasten.”

De film verschijnt op het witte doek: een fietsritje via De Vest en de Leenderweg naar het centrum. “Er is ook een filmpje dat start bij het centrum, of één dat langs de Dommelsche Brouwerij komt”, en Riny draait de stoel van één van de fietsers nog wat beter voor het beeld.

Trappistje?

De trimmers wijzen regelmatig naar het witte doek. “Daar woonde vroeger de bakker”, zegt een bejaarde dame. “Hier is het Boothuys en daar is het koetsmuseum”, zegt de vrijwilligster, terwijl de film door de Molenstraat voert. “Zullen we bij de Venbergse Molen even afstappen voor een trappistje?.”

Het moge duidelijk zijn dat de dagopvang met deze activiteit een extra meerwaarde heeft. “Ik hoop dat iedere dagopvang de filmpjes gebruikt om de gasten te laten fietsen. Hoe meer mensen bewegen, hoe beter het is”, zegt Riny. “Als iemand zo’n tochtje van een half uurtje kan filmen, zouden we daar héél blij mee zijn”, benadrukt ze.”Laat ze ons maar bellen. Iedere woensdag fietsen we en hoe meer filmpjes, hoe meer afwisseling.”

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF