Militairen Royal Air Force op bezoek bij Valkenswaardse begraafplaats: ‘Het ontroert ons’

Twee militairen bij het Valkenswaardse War Cemetery
Twee militairen bij het Valkenswaardse War Cemetery
Foto: Evert Meijs

Militairen van de Royal Air Force uit Engeland liepen dinsdagochtend over de Britse begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard. Ze hebben een studieweek, waarbij ze de geallieerde aanvalsroute van de Tweede Wereldoorlog volgen. De manschappen zijn onder de indruk van de War Cemetery, zoals de begraafplaats heet. “Het ontroert ons zeer duidelijk. We voelen het in onze buik, nu we hier zijn”, zegt een van de deelnemers.

“We hebben een studiereis georganiseerd om gedurende vijf dagen een beeld te krijgen van de opmars van onze legers”, zegt John, eindverantwoordelijke voor de reis. Hij heeft het draaiboek onder de arm. “Natuurlijk doen we deze eerste Britse begraafplaats op Nederlands grondgebied aan”, vervolgt hij. Eén van de heren zit op een muurtje en checkt zijn e-mail. Een klein groepje zit bij het hoofdgebouwtje van de Cemetery en diverse deelnemers lopen eerbiedig langs de graven, waar in totaal 220 soldaten van het Engelse leger begraven zijn.

“Het is niet bepaald een vakantie, maar een studiereis, om een stuk historie te leren kennen”, zegt een van de deelnemers. De groep is van de Royal Air Force (RAF), de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk. De RAF-militairen zijn in Valkenswaard onder werktijd, en de kosten voor deze excursie worden door de Britse overheid betaald.

Tekst gaat verder onder de foto

RAF-leden bezoeken Britse begraafplaats.
RAF-leden bezoeken Britse begraafplaats

Er is ook één Canadees bij. Hij loopt achteraan. “Ik ben vrijwillig drie jaar in dienst in Engeland. Ook al liggen op deze oorlogsbegraafplaats geen landgenoten, het is toch indrukwekkend.” Hij is goed geïnformeerd over de slag die hier geleverd is. “We hebben als Canada ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de bevrijding, en onderhouden een goede relatie met Holland”, zegt hij trots. “Zelfs met de koninklijke familie hebben we uitstekende betrekkingen.”

Dan loopt hij naar de hoek van het veld. Daar is een verhaal te lezen, zowel in het Nederlands als in het Engels. “Die Engelse tekst is voor mij een extra bonus”,  zegt hij, terwijl John knikt, en zegt: “En dat hier de mensen bijna allemaal Engels spreken. Fantastisch toch?” Even later stappen de leden van de Royal Air Force onder bye-bye-gezwaai weer in hun auto’s. Op weg naar de volgende studieplaats: Son.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF