Handelse Processie komt eraan en dus vindt de huifkarrenloting plaats

Alle voerlui zijn present voor de loting.
Alle voerlui zijn present voor de loting.
Foto: Evert Meijs

Traditiegetrouw vindt dinsdag vóór de Handelse Processie de loting plaats voor de huifkarren, in het Rijtuigenmuseum aan de Molenstraat. Er zijn dit jaar achttien huifkarren, die via een loting een plekje krijgen op de heen- en de terugweg. Avondvoorzitter Jasper van Son leidt de bijeenkomst in goede banen.

“Na een opening met aandacht voor de overleden voerlui, volgen mededelingen, vooral over orde en netheid. Dan de loting en de rondvraag”, aldus Jasper van Son aan een hoge staantafel. Twee bidprentjes van overleden voerlui en de nodige paperassen geven het beeld van een echte vergadertafel. Ruim dertig voerlui zitten aan tafeltjes tussen vitrines met paardengetuig, klaroenen, mooie schilderstukken van koetsen en enkele levensgrote foto’s uit vroegere tijden. Gastheer Chris van den Heuvel zorgt met zijn personeel dat niemand iets tekort komt.

Even over half negen heet Van Son iedereen welkom en spoort de voerlui aan om te zoeken naar nieuwe voermannen, want dit jaar zijn er twee karren minder dan vorig jaar. “We hebben afscheid moeten nemen van twee overleden voerlui: Jo van de Paal en Wim Hegeman”, aldus Jasper van Son, die vervolgens de namen van nog twaalf voerlui opnoemt, die de groep de afgelopen jaren ontvallen zijn.

Paardenpoep

Ook meldt hij dat er dit jaar – als experiment – bedevaartgangers in een rolstoel deelnemen aan de stoet. Dan blijken er klachten te zijn gekomen over de vervuiling door de trekdieren. Paardenpoep, gras, hooi en voerresten zouden bewoners her en der onaangenaam verrast hebben. “We hebben er zelf belang bij dat we de route netjes achterlaten. Daarom krijgt de bezemwagen vanaf nu een bats en een bezem mee om poep op te ruimen.” Voerman Jan Wilbers wil volgens de voorzitter op eigen initiatief beginnen met het gebruik van een paardendrollenvanger. Een kliko zal tussentijds gebruikt worden om de poep te verzamelen.

Tekst gaat verder onder de foto

Nadat onder applaus nieuwe voerlui worden verwelkomd, start de loting. President Hans de Kinderen haalt uit de emmer telkens een briefje en noemt de namen die daarop vermeld staan. Na enkele minuten is de trekking een feit en de secretaris noteert de volgorde waarin de karren op de heenweg, maar ook op de terugweg, zullen gaan trekken. Wie als eerste loot, loopt op de heenweg voorin, en op de terugweg achterin. Intussen licht de president toe dat het tijdschema afwijkt ten opzichte van vorig jaar. “We lopen 835 meter extra, en dat scheelt zeker tien minuten, waardoor we de pauzetijden aanpassen”, aldus Hans de Kinderen.

Ave Maria-sigaren

Tijdens de rondvraag pleit voerman Lambert Teunissen voor het opruimen van poep op het gehele traject, en niet alleen waar opmerkingen zijn geplaatst. Tenslotte vraagt broedermeester Nancy Ummels het woord. Ze werkt iedere dag in de sigaren, was in Nicaragua en zag daar een doos met sigaren onder de naam ‘Ave Maria-sigaren’. “Ik heb zo’n kistje vanuit Amerika naar Nederland laten komen en trakteer graag iedere voerman op zo’n lekkere sigaar. Om op te roken tijdens de bedevaart, op de bok.”

Na drie kwartier komt er een einde aan de levendige bijeenkomst. Stichting Broederschap der Handelse Processie heeft opnieuw succesvol een voorbereidingsbijeenkomst afgesloten, teneinde de bedevaart van komend weekend succesvol te laten verlopen.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF