Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende denken na over fusie

Foto: Pixabay

De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard denken serieus na over een bestuurlijke fusie. Dat is het gevolg van het rapport van bureau Berenschot.

Bureau Berenschot heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de maatschappelijke opgaven van de drie gemeenten en de daaruit voortvloeiende samenwerkingsverbanden. Het onderzoek is onderdeel van het proces om te komen tot een ‘stip op de horizon’ van de samenwerking tussen de A2-gemeenten.

Die ‘stip’ kan variëren van programmatische samenwerking als begin, tot een bestuurlijke fusie als eindbeeld. Roland van Kessel, burgemeester van Cranendonck, laat namens de drie gemeenten weten: “Uit het rapport blijkt dat onze gemeenten een aantal stevige maatschappelijke opgaven kennen die om een antwoord vragen. Het rapport helpt ons in het gesprek tussen de drie gemeenten om een stip op de horizon te plaatsen over onze samenwerking.”

Vergelijkingen

De gemeenten zien meer samenwerking als ‘onvermijdelijk’. Er zijn namelijk volgens hen kansen en bedreigingen. “De maatschappelijke opgaven van de A2-gemeenten zijn vergelijkbaar.”

Het gesprek tussen de drie A2-gemeenten over de stip op de horizon loopt sinds eind 2016. Na de evaluatie van de Gemeenschappelijke Regeling A2 is het onderzoek naar de maatschappelijke opgaven het tweede opgeleverde product.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF