Bedevaartsoord aan Brugseheide in Valkenswaard nog steeds in trek

Aan de Brugseheide in Valkenswaard bevindt zich een wit houten kerkje, gebouwd om er dagelijks te kunnen bidden. Dit alles omdat Maria zou zijn verschenen aan een vrouw die bovendien dezelfde wonden kreeg als Jezus aan het kruis; de stigmata. “Ik weet dat het verhaal wáár is. Het ligt nu bij de bisschop en het ligt in Rome.”

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Aan de toegangspoort hangt de tekst ‘Verschijningsplaats’. Op elke pilaster een goudkleurig kruis met stralenkrans. Eigenaar Martien van der Palen is bezig met het besproeien van coniferen aan de oprijlaan. “Ik heb er niet altijd even veel zin in. Maar ja, wie wel, hè?”, opent hij het gesprek. “Jij hebt het zelf misschien niet in de gaten, maar Maria heeft gezegd: iedereen die hier naar de kapel komt, die breng ik er zelf naar toe”, zegt Van der Palen. “Allerlei soorten mensen komen hier heen. Er komen boeddhisten, hindoes en allerlei slag volk. Iedereen is welkom. Want Onze Lieve Vrouw heeft niet gezegd: die wel en die niet. Soms vertellen ze hier méér dan thuis”.

De oorsprong van deze bedevaartplek aan de Brugseheide ligt in de samenkomsten van een gebedsgroep. Deze starten in 1995 onder leiding van de gepensioneerde Valkenswaardse huisarts Paul Schulte. Alles draait om Agatha, de vrouw van Martien, geboren in Papua Nieuw Guinea in 1951 als Raphaella Agatha Molki Kindua. Zij komt met Martien in contact. Hij is er lekenmissionaris en is in Nieuw Guinea 17 jaar actief. Van der Palen ziet dat Agatha zeer zorgzaam voor haar zieke moeder is, hetgeen indruk op hem maakt. In 1970 trouwt hij met haar. Ze krijgen zes kinderen. In december 1994 komt het gezin naar Van der Palens geboorteplaats Valkenswaard, waar ze nog eens vijf kinderen adopteren van een overleden broer.

Genezen

De gebedsgroep gaat in 1998 naar het heiligdom van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam en verwerft er een replica-schilderij. Vervolgens circuleert dat binnen de groep. Het schilderij komt zo ook in Van der Palens huis. Martien wordt ‘s nachts wakker en ziet dat Agatha haar bed heeft verlaten en voor het schilderij ligt te slapen. De volgende dag is ze genezen van een ernstige kraakbeenslijtage en kan ze weer lopen. Al in 1984 krijgt Agatha in een droom Maria te zien.

Verschijningen

Sinds 17 oktober 1998 heeft Agatha regelmatig extases die 10 tot 15 minuten duren en waarbij ze vaak Maria, soms Jezus en wat vaker weer engelen ziet. In totaal worden 67 verschijningen van Maria geteld en eveneens 67 andere verschijningen, waarvan 61 van engelen, Padre Pio, Jozef en Jezus en ook driemaal van de duivel. Elk jaar heeft Agatha op 4 juni en 25 september een verschijning van Maria. Op 5 februari 1999 openbaart Maria zich aan Agatha als de Vrouwe van alle Volkeren en geeft zij Agatha de opdracht een boodschap te verkondigen tegen abortus.

Vanaf 25 september 1998 gaat ze delen in het lijden van Christus en ontvangt vele wonden-tekenen of stigmata. Martien houdt er een dagboek van bij. Foto’s in een boekje wat er te koop is, laten de bloedende wonden aan handen en voeten zien. Op 19 mei, Pinksteren, 2002 sterft ze op 50-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Ze ligt begraven op de algemene begraafplaats van Valkenswaard.

Tekst gaat verder onder de foto

Na de bekendmaking van deze verschijnselen wordt hier in 1999 een kapel gebouwd met kruisweg-terrein. Brugseheide 12 groeit uit tot een bedevaartplaats. Het is algemeen bekend dat het realiseren van de kapel en de kruisweg veel reuring teweegbrengt. Allereerst omdat er per dag vele honderden pelgrims komen. Bovendien wil de gemeente de gebouwen definitief sluiten. “Dat krijgen jullie niet klaar, de hemel is veel sterker, weten jullie dat wel?”, is steevast het antwoord van Van der Palen, die inmiddels werkt voor de Stichting Moeder van het Leven.

Rozenkransgebed

Aan het raam van de toegangsdeur van de kapel hangt een brief met daarop aangegeven dat het om een kapel gaat die iedere dag geopend is van 10.00 uur tot 19.30 uur en dat er dagelijks om 18.00 uur een gebedsdienst is met rozenkransgebed. Nog steeds komen gelovigen naar de Maria-bedevaartplaats voor een kijkje, een gesprek of een gebed.

“Ik weet dat het verhaal wáár is. Het ligt nu bij de bisschop en het ligt in Rome. Ook de pastoor van Bergeijk weet dat, net als verschillende andere geestelijken”, zegt Martien, die aanbiedt om eens langs de kruiswegstatie te wandelen. Het aantal pelgrims is de laatste jaren drastisch verminderd. Het moge desondanks duidelijk zijn dat iedereen welkom is om een bezoekje te brengen aan het kerkje, of deel te nemen aan het rozenkransgebed.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF