Studenten krijten gigantisch wapenschild op de Markt: ‘We zijn nul, eigenlijk niks’

Drie studenten tekenen de hele dag een wapenschild
Drie studenten tekenen de hele dag een wapenschild
Foto: Evert Meijs

Vrijdag knielden drie studenten bijna de hele dag op de klinkers van de Markt in Valkenswaard. Om lid van het Heerendispuut Infra Fluvia uit Almere te worden, moeten allerlei opdrachten worden uitgevoerd. Eén daarvan is het krijten van het wapenschild van 18 bij 7 meter in het centrum van Valkenswaard.

Zelfs de leidekkers, die de hele dag aan het dak van de Nicolaaskerk werken, hebben er moeite mee. Drie jongemannen, met een haarbandje met de tekst ‘Nul 1, Nul 2 en Nul 3’, dragen een grijs shirt met de tekst Heerendispuut Infra Fluvia. Over hun trainingsbroek dragen ze een witte onderbroek die smerig gemaakt is. In hun handen een schop. De vierde man is degene die erop toeziet dat de drie studenten doorwerken. Al vanaf 11.00 uur vrijdagochtend.

“Hoger Beroepsonderwijsinstelling Windesheim Flevoland heeft een studentenvereniging. Die heeft een wapenschild, en dat wordt hier in het groot getekend op het marktplein”, zegt de staande man, die vertelt dat hij Chris heet. Eén van de drie zittende tekenaars heeft het schild in zijn hand, bevestigd op een plaat waar bierglazen ingezet kunnen worden. “Het tekenen is bedoeld voor de inauguratie. Als ze alle opdrachten uitvoeren, kunnen ze lid worden, anders niet”, zegt hij op strenge toon. “We zijn nul, we zijn eigenlijk nog niks”, zegt één van de drie jongemannen, die op de grond zit, met schop in de hand.

“Infra Fluvia betekent: beneden de rivieren. Dispuut Beneden De Rivieren In Almere staat als D.B.R.I.A. op het wapenschild”, verduidelijkt de staande man, die verder uitlegt dat het kruis op het wapen afkomstig is uit Veghel en de krans uit Sittard. “De oprichters van vijftien jaar geleden komen uit deze twee plaatsen”, aldus de woordvoerder, die een polo draagt in de kleuren van het dispuut. Dat verklaart waarom de jongens hier aan het werk zijn.

Roots

Op de vraag of de krijters zich niet belazerd voelen door in deze kleding de hele dag op de knieën zo’n grote krijttekening te moeten maken, zegt één van hen: “Iedereen die in die blauw-oranje truien loopt, heeft dit meegemaakt. Waarom zouden wij dit niet doen?” Elk jaar gaat het dispuut terug naar de roots, dus naar het zuiden. “We zoeken hiervoor elk jaar de juiste plek uit. Hier kun je ook goed zuipen.”

De drie aspirant-leden hebben het niet zozeer in hun knieën, dan wel in hun rug. “Maar als we dit niet doen, is het gelijk klaar en verspelen we ons lidmaatschap”, zegt ‘Nul 2’, “want er is geen leven zonder lidmaatschap.” “Iedereen bij ons heeft hetzelfde doorgemaakt”, vertelt Chris. “De inauguratie is geheel vrijblijvend. Zodra zij er bij willen komen, dan mag dat. Doen ze dat niet, dan is het ook klaar ook.”

Tekst gaat verder onder de foto

Op het terras aan de Markt zitten enkele leden bier te drinken. Het is niet de eerste uitdaging voor de studenten. “Al vanaf 3 december zijn we bezig met dit soort dingen. Nu hebben we toevallig enkele dagen achter elkaar deze activiteiten”, zegt Chris. De drie jongemannen studeren in de richting Engineering, Human Resource Management en Finance. Infra Fluvia blijkt nog steeds een van de sterkste steunpilaren van het studentenleven in Almere.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF