Kermis Borkel en Schaft was niets zonder jubilerende Louis Cuijpers

Foto: Pixabay / Stichting Kermis Borkel en Schaft

Vanaf dat Louis Cuijpers op jonge leeftijd wist wat kermis vieren inhield, vond hij dit geweldig. Dit jaar is hij tien jaar kermismeester in Borkel en Schaft. Volgens de organisatie was er zonder hem al lang geen kermis meer.

Louis stond vroeger bij de eerste tekenen, dat er een kermis in zijn geboorte plaats Bergeijk neerstreek, te popelen om er naar toe te gaan. Dagelijks ging hij naar het opbouwen kijken, iets wat toentertijd nog met de hand moest gebeuren en niet zoals nu vaak met machinale uitschuifsystemen. Niets vond Louis leuker vermaak dan die jaarlijkse kermis. Die liefde voor kermis is altijd gebleven.

Hij zag meer dan tien jaar geleden met lede ogen aan dat de eens zo bruisende kermis van Borkel en Schaft nog weinig voorstelde en gedoemd was ten onder te gaan. Louis kon het verdwijnen van deze kermis niet laten gebeuren. En zoals goede ideeën vaker ontstaan onder het genot van een pilsje aan de bar, ontstond zo het idee om de kermis van Borkel en Schaft zelf te gaan organiseren. Vanaf dat eerste moment dat hij, samen met zijn maat Fons Maas, in samenwerking met de gemeente Valkenswaard, de schouders eronder hebben gezet is dit een groot succes gebleken.

Louis heeft vanaf dag één het regelen van de kermisattracties en de inrichting van het plein onder zijn hoede genomen. Hij is dit jaar alweer tien jaar de officiële Borkel en Schaftse kermismeester en is hier het hele jaar druk mee bezig, met als enige doel; In het tweede weekend van juni, de juiste kermisattracties op de juiste plek op het plein in Borkel en Schaft te krijgen. Zijn enthousiasme voor het behoud van de kermis heeft er voor gezorgd dat de kern van mede-organisators groeide, er werd een bestuur gevormd en in 2012 zijn ze Stichting Kermis Borkel en Schaft geworden.

Niets zonder vrijwilligers

Louis is er van overtuigd dat zo’n prachtig evenement, zoals nu de kermis in Borkel en Schaft is, niet tot stand was gekomen zonder de inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Vrijwilligers die net als hij jaarlijks veel plezier beleven aan deze weer zo bruisende Borkel en Schaftse kermis.

Ondanks dat het elk jaar regelen van alle attracties veel tijd en energie kost en soms gepaard kan gaan met lastige tegenslagen, kan Louis in zijn jubileum jaar alleen maar trots zijn op het eindresultaat van elk kermisplein en het steeds gevarieerd feestprogramma. Louis geniet tijdens de kermisdagen het meest van de steeds groeiende groep mensen die van ‘zijn’ kermisplein komen genieten. Maar het meest geniet Louis van alle kindersnoetjes, vooral als hij hen van de kermis ziet genieten zoals hij in zijn jonge jaren ervan genoot.

De kermis in Borkel en Schaft vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 4 juni. Bekijk het volledige programma hieronder.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF

Kermis Borkel en Schaft