Bestuur Striepersgat: ‘traditie in stand houden, maar ook vernieuwen’

William Damen (links) en Mark Scheepers
William Damen (links) en Mark Scheepers
Foto: Evert Meijs

Mark Scheepers en William Damen willen een echt volksfeest tijdens carnaval. Iedereen, van jong tot oud, moet aan zijn trekken kunnen komen in het Striepersgat. Tradities moeten in stand blijven, maar er moet ook ruimte zijn voor vernieuwing.

Ten huize van vorst William is ook Mark Scheepers aangeschoven, die als vice-president officieel de bestuursverantwoordelijke is voor het Striepersgatse carnaval. Het zijn twee enthousiaste mannen, die al jaren samen met andere bestuursleden veel energie steken in de organisatie van openbaar carnaval. “Allereerst draait het met carnaval niet om ons als bestuur. Voorop staat de prins en zijn Raad van Elf”, vertelt William. “In het verleden wilden bestuursleden misschien wel eens wat meer op de voorgrond treden, maar die tijd is voorbij. Het is een feest voor iedereen.”

De heren kijken terug naar het verleden en constateren dat de structuur van de organisatie in 66 jaar is gegroeid tot wat het nu is. Het staat als een huis, en daar zijn ze trots op. “Vooral prins Jo d’n Urste heeft er destijds veel aan bijgedragen dat we een uitstraling hebben die er mag zijn. Als we tegenwoordig ergens binnen komen als prins met gevolg, dan komt er ook iets binnen, hè”, zegt William trots, terwijl Mark aanvult: “Wij geloven in die stijl. Als je je pak weer aantrekt, krijg je er goede zin van. Niet zozeer alleen voor ons, maar ook voor de hele Striepersgatse gemeenschap. De organisatie moet stáán, we moeten kritisch blijven op onszelf.”

Tradities maken overduidelijk een groot deel uit van carnaval in Striepersgat. De wijze waarop de bestuursstructuur is ingericht, de manier waarop men zich presenteert en de verbinding die men met de bevolking wil hebben, dwingen respect af. Daar zijn Mark en William trots op, al zeggen ze ook snel dat het niet de bedoeling is van het bestuur om vast te roesten in de gewoontes. “Onze federatie (bestaande uit alle carnavalsverenigingen van Striepersgat, red.) moet voortdurend draagvlak voelen over de koers die we willen varen. Natuurlijk willen we in de toekomst aanpassingen bespreken, om dat draagvlak te vergroten.”

Eerbied voor traditie, maar wel vernieuwen

Zo is een uitgebreid rapport verschenen, waarin mooie suggesties zijn gedaan om toekomstbestendiger te worden. “We zoeken naar mogelijkheden voor de 15- tot 17-jarigen. Die vallen tussen wal en schip. We gaan nadenken over een centrale plek in het dorp, dat middelpunt van alle feesten zou kunnen gaan worden. Ook de stem van de bevolking willen we meer laten spreken dan nu al het geval is”, vertelt Mark. Het is duidelijk dat de Stichting Carnavalsviering Striepersgat veel tradities in ere wil houden, maar zeker ook vernieuwend wil zijn. “Daarom zijn we serieus op zoek naar nieuwe mensen die met ons mee willen doen. Die ons willen ondersteunen. Die bestuursverantwoordelijkheid willen dragen en het openbare van carnaval hoog in hun vaandel dragen.”

Het bestuur staat in dit jubileumjaar weer garant voor een spetterend carnavalsfeest, mede dankzij zo veel vrijwilligers. En om bij de tijd te blijven laat de Stichting graag nieuwe leden toe.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF