Carnavalk mysterieus verdwenen, Striepersgat in verlegenheid

De Carnavalk heeft plaatsgemaakt voor een bok.
De Carnavalk heeft plaatsgemaakt voor een bok.
Foto: Evert Meijs

Tijdens de carnavalsdagen wordt de Carnavalk omgekeerd en komt de nar in zicht. Maar de Carnavalk is verdwenen en vervangen door een bok. “De Carnavalk kan bij een goed bod of leuke suggestie terugkeren op zaterdagochtend”, zegt een anonieme afzender. Het Striepersgat verkeert in verlegenheid.

Aan de Karel Mollenstraat Noord staat al jaren een bijzonder kunstwerk. Op een tafel staat een metalen valk. Het cultuurmonument symboliseert de verandering die zich met carnaval voltrekt. Het hele jaar zie je de valk, maar met carnaval wordt het beest omgedraaid. Dan zie je een nar, symbool voor het carnaval.

Elk jaar starten de drie zotte dagen van Striepersgat bij het beeld, dat op dat moment officieel wordt omgekeerd. Daarna gaat men naar de kerk voor de carnavalsmis. Op dinsdagavond wordt de Carnavalk weer omgedraaid en eindigt het volksfeest. Maar het beeld is verdwenen en er staat een bok voor in de plaats.

Tekst gaat verder onder de foto

"<yoastmark

Complot

Het kan haast niet anders, dan dat onbekende inwoners van Striepersgat een complot hebben gesmeed en de Carnavalk hebben gestolen. “De Carnavalk is weggevlogen naar het land van de Carnaval: Brazilië”, laten de anoniemen desgevraagd weten. Het is nooit eerder voorgekomen dat de valk verdwenen is. Maar hij kán nog terugkomen. De anonieme vervolgt: “Wij vinden dat het groot van Striepersgat toch iets te keren moet hebben. De Carnavalk kan bij een goed bod of leuke suggestie terugkeren op zaterdagochtend, als daar tenminste iets tegenover komt te staan.”

Bijna het hele jaar is deze valk te zien aan de Karel Mollenstraat Noord.
Bijna het hele jaar is deze valk te zien aan de Karel Mollenstraat Noord.

De verdwijning is met geheimzinnigheid omgeven, maar wat er moet gebeuren voor de terugkomst is eveneens onduidelijk. De club van Carnavalkstriepersgat heeft aangegeven dat de valk misschien vleugellam kan zijn geworden, waardoor het dier ergens opgehaald moet worden. “Komt het leuke bod of de suggestie niet, dan overweegt ze nog een jaartje in Brazilië te vertoeven”, aldus de mysterieuze afzenders.

Op tijd terug

Al met al staat er nu een mooie bok op de tafel. Maar het groot van Striepersgat zal geen genoegen nemen met deze vervanger. Er zal alles in het werk worden gesteld om dit karakteristieke kunstwerk op tijd terug te krijgen. Zo kan het carnavalsfeest dit jaar weer op traditionele wijze geopend kunnen worden.