Dit zijn de meestvoorkomende achternamen in Valkenswaard

Foto: Pixabay

Wat zijn de meestvoorkomende achternamen in Valkenswaard en waar komen ze vandaan? Telefoonboek.nl zocht het uit. Op nummer drie staat Ven, op twee Gerven en de koploper is Jansen.

Achternamen
De volledige top 20 populairste achternamen in Valkenswaard

Veel herinneringen zijn gebleven en worden naverteld door de ruim 30.000 inwoners van de gemeente. Telefoonboek.nl wilde weten of de rijke historie van de industrie nog steeds terugkomt in de achternamen van de huidige inwoners. In dit artikel lees je welke achternamen populair zijn in de gemeente en wat ze betekenen.

In Valkenswaard wordt de top 20 aangevoerd door Jansen, de achternaam die in Nederland op de tweede plaats staat. Ook (van) Dijk en Janssen scoren landelijk gezien hoog als nummer 5 en 7. Hendriks valt ook binnen de top 20 van ons land, maar de andere namen vallen daar buiten. Er kan dus gesteld worden dat de namen in Valkenswaard redelijk uniek en specifiek voor de regio zijn.

Germaanse voornamen

De familienaam Daal is afkomstig uit de Nederlandse Antillen en Suriname. Waarschijnlijk is dit een toponiem dat verwijst naar een laaggelegen gedeelte (dal). Maar de naam kan ook afgeleid zijn van de naam Dalle/Dale, een Germaanse voornaam. In dat geval zou deze achternaam een patroniem zijn. Wijnen is een zekereen patroniem, wat inhoudt dat deze naam verwijst naar de naam van de vader van de naamdrager. In het geval van Wijnen was dat de voornaam Wijn. Dat is een verkorte vorm van de Germaanse namen Boudewijn, Adelwin of Winand.

Naast patroniemen, komen ook adresnamen veel voor in Valkenswaard. Dungen verwijst bijvoorbeeld naar een dorp in de provincie, namelijk Den Dungen. Deze plaats ligt dichtbij Den Bosch. Iets minder voor zich, spreekt de naam Hout. Deze werd gegeven aan mensen die dichtbij het bos woonden. Broek verwijst naar water en de betekenis van de achternamen (van) Dijk en (van de(r)) Heijden (heide) spreekt waarschijnlijk voor zich.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF