Donoren komen en gaan in bloedbankbus in Valkenswaard

Foto: Evert Meijs

Regelmatig staat de bus van bloedbank Sanquin bij sportpark Den Dries in Valkenswaard. Bloeddonoren zijn er welkom voor het afstaan van bloed of plasma. En dat gebeurt ontzettend veel.

Een lange witte bus staat op het parkeerterrein bij sportschool SportivaLife aan de Pastoor Heerkensdreef. Met grote letters staat er achter op: ‘Hier geven elke dag 120 mensen bloed’. Donoren komen en gaan. Maar eerst moeten ze zich melden in de sportschool. Na legitimatie en het invullen van de gebruikelijke vragenlijst, kun je met de map onder je arm via het trapje de donorbus in.

Tekst gaat verder onder de foto

De Sanquinbus komt regelmatig in Valkenswaard.
De Sanquinbus komt regelmatig in Valkenswaard.

In deze bus is een kleine wachtruimte. Een vriendelijke medewerkster roept je binnen in een klein kamertje. Daar prikt ze bloed, wordt de bloeddruk gemeten en de vragenlijst gecheckt. “Ziet er allemaal weer goed uit. Kom maar mee, dan zoeken we een stoel voor je”, aldus de mevrouw in witte jas. Er staan acht stoelen naast elkaar opgesteld. Er zijn al zes personen aan het doneren. “Sorry voor het ongemak, de ruimte is deze keer wat beperkt”, zegt een andere collega lachend, die meteen een bakje haalt met de bloedzak en de nodige slangetjes.

Cadeautje

Korte tijd later stroomt het bloed al in de zak. Deze beweegt onophoudelijk, zodat de rode vloeistof goed gemengd blijft. Er worden cadeautjes uitgedeeld bij donoren die voor de tiende, twintigste en dertigste keer komen. “Een aardigheidje als dank”, zegt een andere medewerkster, en ze ziet dat de zak al vol zit. Ze verwijdert behendig de naald, drukt een gaasje op het wondje, waarna ze de zak en de slangetjes opbergt in een lade. Even later komt er een verband om de elleboog en klaar is Kees. Het is gezellig in de bus, er hangt een goede sfeer. Je voelt je steeds weer welkom.

Terug in het kantoortje van de sportschool staat een gastvrouw klaar om een drankje aan te bieden. Op een tafeltje staan ook allerlei koeken, broodjes en snoepjes klaar. ‘Om aan te sterken’, zullen we maar zeggen, in plaats van het cognacje van heel lang geleden. Een moeder zit te wachten tot ze aan de beurt is; haar kleine dochtertje mag mee. Als beloning mag ze al meteen enkele snoepjes van de schaal pakken die voor haar staat. Het moge duidelijk zijn, Sanquin doet er alles aan om het de donoren naar de zin te maken. Daarom een oproep: ben je 18 jaar of ouder? Meld je via Sanquin.nl, de donorbus komt naar je toe.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF