Doek valt voor kleurrijke Wereldwinkel Valkenswaard: ‘Heel triest’

Het is gedaan met de Wereldwinkel aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Dalende omzetcijfers zijn de voornaamste reden dat de uitverkoop is ingezet. Er heerst een grafstemming onder de vrijwilligers. Na 39 jaar sluit de kleurrijke winkel haar deuren.

De kleurrijkste artikelen staan in de schappen bij de Wereldwinkel. Poppetjes, schalen, vazen en sieraden, noem maar op. Moeilijk voor te stellen dat de winkel over drie maanden haar deuren definitief sluit.

De 26 vrijwilligers die de winkel runnen, zijn er kapot van. Elly Verkerk en Ellie van de Kerkhof staan achter de toonbank en helpen een dame die een Indonesisch product heeft aangeschaft. “Jammer, maar het zei zo”, zegt de klant en wandelt de deur uit. “Het is heel triest”, zegt Elly, die vertelt dat ze destijds begonnen zijn vanuit een kast in het Carolus. Zijzelf werkt al veertien jaar voor de Wereldwinkel. “Het is een mooie bezigheid om iets goeds te doen voor anderen. Het is ook leuk om klanten te vertellen waar de artikelen vandaan komen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Elly Verkerk (rechts) en Ellie van de Kerkhof.

Er zijn veel reacties uit het dorp, over de op handen zijnde beëindiging van de winkel. “Er gaat al zo veel dicht. Nu jullie ook nog”, is volgens Ellie van de Kerkhof de algemene teneur. Collega Elly: “Ik heb pas nog veel mensen moeten bellen in verband met de Novibkalender; dat gaat voor komende kerst óók niet meer door. Dat vinden mensen heel erg.”

Grafstemming bij vrijwilligers

Er heerst een grafstemming onder de vrijwilligers, die ook alle spullen uit het magazijn in de winkel gezet hebben. Door die uitverkoop komen er steeds meer mensen kijken en ook komen klanten een hart onder de riem steken. Elly: “En het zijn zulke mooie dingen die we hebben. Uit Indonesië, Thailand, Filipijnen, India, noem maar op.”

De vrijwilligers zullen het werk in de winkel gaan missen. “Iedereen heeft hier zo z’n taak. Ik doe de inkoop, met nog een collega. Anderen doen de inrichting, iemand regelt al het food, iemand doet de pr, een collega doet personeelszaken en weer anderen doen de schoonmaak.” Elly Verkerk noemt als oorzaak vooral het feit dat de winkel wat afgelegen ligt. Niet alleen vanwege de ligging loopt de omzet terug, ook door het veranderende koopgedrag. “Er wordt bij andere winkels heel goedkoop gekocht. Als ze iets trendy in huis willen zetten, wordt het na ’n half jaar weggegooid en koopt men weer iets anders. Onze spullen vinden ze dan vaak iets te duur.”

Ondanks dat zeker eenderde van de prijs terug gaat naar de producent, blijken steeds minder mensen bereid hiervoor wat extra’s te betalen. “Bovendien steunen we twee keer per jaar kleine projecten. Die mensen nodigen we dan uit en die krijgen een mooie cheque van ons.”

Nog enkele maanden runnen de dames de winkel, in de hoop dat al die mooie –vaak kleurrijke- artikelen nog verkocht zullen worden. Daarna sluit de Wereldwinkel haar deuren voorgoed.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF