Vrijwilligers begraafplaats Eikenhof zijn al jaren een luisterend oor

In de aula is een sfeervolle hoek ingericht voor bezoekers. Op de foto staan Hennie Berendsen (links) en José Blom.
In de aula is een sfeervolle hoek ingericht voor bezoekers. Op de foto staan Hennie Berendsen (links) en José Blom.
Foto: Evert Meijs

Al verschillende jaren ontvangen vrijwilligers iedere woensdagmiddag nabestaanden in de aula van begraafplaats Eikenhof in Valkenswaard. Gastvrouwen bieden koffie of thee aan en een luisterend oor. Wij zijn eens langsgegaan.

‘Welkom, de koffie is klaar’. Een bord met deze tekst staat aan de ingang van de aula van de begraafplaats. “Deze ontmoetingsruimte staat de meeste tijd leeg en daarom ontvangen we hier al ruim acht jaar bezoekers en nabestaanden van Eikenhof”, vertelt Hennie Berendsen, de coördinator van de vrijwilligers. Vandaag wordt ze geassisteerd door José Blom.

Inmiddels komen twee heren binnen. Ze schuiven aan en koffie wordt ingeschonken. José trakteert op mergpijpen, omhuld met bruin-witte marsepein. Vrijwilliger Harrie heeft de kaarsjes aangestoken en de bloemetjes weer netjes geschikt. “Ik ga nu weer naar huis en haal mijn vrouw hier straks weer op. Misschien doe ik nog de afwas mee”, zegt hij.

Luisterend oor

José en Hennie ontvangen gemiddeld zo’n tien tot vijftien mensen in ’n middag. Aanvankelijk vond men het wel een raar idee om bezoekers koffie aan te bieden, maar na een proefjaar is het project stilzwijgend voortgezet. “Je moet een luisterend oor hebben voor de bezoekers. Zij staan op de voorgrond. Het gaat niet om jouw verhaal als vrijwilliger.” Beide dames onderstrepen dat de aula niet alleen openstaat voor nabestaanden van deze begraafplaats. Ook familie van overledenen van een ander kerkhof, of uit Dommelen of Borkel en Schaft zijn welkom. “En het hoeft heus niet per sé over rouw te gaan, hoor. Soms komt dat de hele middag niet ter sprake. Het gaat juist om het contact waar mensen behoefte aan hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hennie Berendsen (links) en José Blom bij de aula van Eikenhof

Dan komt er een dame binnen. Ook zij brengt hier vaak een bezoek. Haar man is al verschillende jaren geleden overleden. Eén van de bezoekers: “Je mag gerust laten weten dat de vrijwilligers hier heel goed werk doen. Ik kom al jaren iedere week op het kerkhof en stap daarna hier binnen. Gewoon gezellig, ondanks dat ik iemand verloren heb. Fijn dat ik hier mensen tref die ook iemand verloren hebben.”
Onlangs ontvingen de gastvrouwen een heel jonge moeder die haar kind verloren had. Toen ze na twee kopjes koffie weer vertrok, riep ze: “Bedankt dat jullie naar me geluisterd hebben.”

Vrijwilligers gezocht

Marie-Thérèse Maas is oorspronkelijk initiatiefneemster van de ontmoetingsplek. Toentertijd kwam deze activiteit op het bordje te liggen van de Stichting Inloophuis aan de Julianastraat. Enkele vrijwilligers werden aangezocht en zo startte deze waardevolle mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Om de komende jaren lotgenoten te kunnen blijven ontvangen op deze sfeervolle plek, is het belangrijk dat er enkele vrijwilligers bij komen. Hennie: “Rouw heeft tijd nodig. Er over praten kan helpen bij de verwerking van het verlies. Daarom zoeken we uitbreiding van onze groep.”

De Raad van Kerken springt jaarlijks bij om financieel rond te komen en op de tafel staat een potje, waarin een vrije bijdrage voor de koffie kan worden gedaan. Iedereen is welkom op iedere woensdag tussen 13.00 uur en 15.30 uur.

Belangstellenden die zich graag willen inzetten voor deze goede zaak, kunnen contact leggen met Hennie via 040 2018348.

Het laatste nieuws uit gemeente Valkenswaard ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF