Geslagen en seksueel vernederd: Zwakbegaafde vrouw jarenlang uitgebuit door Valkenswaards stel

Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist tegen de Valkenswaardse Mandy van der H.. Jarenlang zou zij met haar vriend een verstandelijk beperkte vrouw hebben uitgebuit als prostituee. De man hoorde twee jaar cel tegen zich eisen.

Je haren gaan recht overeind staan als je luistert naar wat het slachtoffer allemaal meegemaakt moet hebben. Uit het onderzoek blijkt dat er jarenlang misbruik is gemaakt van de verstandelijk beperkte vrouw, die in de laatste periode van haar werk als prostituee vier tot zes klanten per dag moest afwerken. Het geld dat ze daarmee verdiende, moest ze grotendeels afstaan aan het stel, waarvan de vrouw kort bij haar inwoonde. “Het is zelden zó duidelijk wat hier de intentie van de verdachten is geweest”, zegt de officier van justitie tijdens de zitting donderdag. “Meer op geld belust zie je ze niet vaak.” Veel van het door haar verdiende geld is opgegaan aan de levensstijl van de verdachten. Er werden op internet tal van spullen besteld op naam van het kwetsbare slachtoffer. Een kostbare televisie, witgoed, stofzuigers en babyspeelgoed zijn slechts voorbeelden.

Dit kwam allemaal voorbij in de rechtszaak tegen het Valkenswaardse stel. Deze zaak kwam aan het rollen op 15 januari 2019. Die dag overlijdt een klant van het slachtoffer in haar woning, waar zij als prostituee mannen ontvangt. Het vermoeden bestaat dat de vrouw wordt uitgebuit en de politie start een onderzoek. Al gauw worden de aard en omvang van de zaak duidelijk. “Als de laatste klant van deze vrouw niet in haar woning was overleden, was er geen einde gekomen aan haar uitzichtloze bestaan”, vertelt het OM.

Rol van de partner

Volgens het OM heeft het misbruik jarenlang geduurd. Sinds januari 2012 om precies te zijn. Mandy maakte misbruik van de kwetsbare positie van het slachtoffer, door haar te dwingen om te werken als prostituee. De bemoeienis van haar partner met de prostitutiewerkzaamheden ging minder ver. Hij was bijvoorbeeld niet degene die de afspraken maakte. “Dat hij dondersgoed wist dat het slachtoffer onder grote druk werd gezet, blijkt echter uit alles.” De officier doelt onder meer op tal van WhatsApp-gesprekken waaruit de onderdrukking blijkt. “Ook voor hem was het slachtoffer een makkelijke melkkoe.”

Mishandeld door klanten

De verdachten brachten het slachtoffer ook meerdere keren weg naar escort-afspraken. Het plaatste de vrouw meer dan eens in zeer penibele situaties. “Ze heeft verklaard dat zij zelfs naar afspraken moest waar zij eerder heel slecht is behandeld. Het slachtoffer is bedreigd, door klanten geslagen, uitgescholden, als een stuk vuil behandeld, verkracht voor geld en op de meest bizarre wijze seksueel vernederd.” De officier van justitie laat op zitting weten dat het slachtoffer op dit moment hulp krijgt. “Professionele hulp zoals ze had vóórdat dit stel in haar leven kroop. In de tussentijd is er niemand geweest die haar belangen behartigde en konden verdachten jarenlang van haar profiteren.”

Gelet op de ernst van de feiten eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar voor Mandy van der H.. Haar partner gaat als het aan de officier van justitie ligt twee jaar achter de tralies. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl