Floor is beste voorlezer van Valkenswaard en gaat naar Brabants kampioenschap

Floor Brands voorleeskampioen van Valkenswaard.
Foto: Evert Meijs

Al jaren staat een voorleeswedstrijd in het lesprogramma van de basisschool. Ook in Valkenswaard is dit jaar de competitie weer gehouden tussen verschillende basisscholen. Floor Brands van De Smelen strijkt uiteindelijk met de eer en wint de krachtmeting. Binnenkort gaat ze de voorleesstrijd aan met andere lokale winnaars.

Thuis in de huiskamer zit de winnares trots aan de tafel. Floor zit in groep 7/8 en is schoolverlater. “In onze klas deden zes kinderen mee aan de voorleeswedstrijd. De leerlingen mochten zelf de winnaar aanwijzen. En dat was ik”, zegt Floor vol trots. Enkele weken daarna streden verschillende leerlingen om de schooltitel. “Alle kinderen van de groepen 7 en 8 zaten in de hal en de juffen en meesters waren de jury.”

De leerkrachten letten op of de deelnemers hun stem goed kunnen veranderen als dat nodig is. “Maar ook of we goed het publiek inkijken en zachter en harder spreken”, somt Floor op. Het oordeel van de jury is voor haar wederom succesvol: ze behaalt de meeste jurypunten van de hele school. En of het nog niet genoeg is, mag de Smelen-leerling naar theater De Hofnar, waar wordt gestreden voor de beste voorlezer van Valkenswaard.

Tekst loopt door onder de foto

Voorleeswedstrijd, voorlezen, Floor Brands, De Hofnar, De Smelen, Evert Meijs
Met dit boek wint Floor de oorkonde

Voor de derde keer gaat Floor op pad met haar boek Eén plus één is één te veel, van boekenreeks Geronimo Stilton. “De oorspronkelijke schrijver is eigenlijk de Italiaanse Elisabetti Dami”, haast Floor te zeggen. In het kort legt ze uit dat het verhaal draait rondom hoofdpersoon Geronimo, die verwikkeld raakt in de streken van een dubbelganger.

Harde poef

Dan breekt de spannende dag aan in De Hofnar. Oma Annie, opa Will en oma Agnes zitten in de zaal, samen met verschillende groepen van andere scholen. Op het toneel een roze poef. “Ik ging er in zitten en dacht dat ie lekker zacht zou zijn. Maar het leek wel een plank waar ik op viel”, zegt Floor, en lacht achteraf. Via de microfoon kan iedereen in de grote zaal genieten van de kinderen die namens hun school komen voorlezen. Uiteindelijk blijkt Floor wéér de beste papieren te hebben.

Namens Valkenswaard wordt ze uitgezonden naar Goirle, waar op 9 april gestreden wordt voor de beste voorlezer van de provincie. Op 27 mei is de landelijke finale in Amstelveen. Of Floor zó ver komt; ze is er nog niet zeker van.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl