FOTO’S: Rondje langs vuurwerkverkopers in Valkenswaard

Een rondgang langs de vuurwerkverkopers van Valkenswaard leert je heel veel. Over bunkeropslag, verbod op zondag, videofilms met de uitwerking van het vuurwerk en over veiligheidspakketten bij de supermarkt. Bij Coppelmans, DHZ Outlet en Boerenbond is het druk deze dagen.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

Er gaat een wereld voor je open als Bas Coppelmans, van de gelijknamige winkel, vertelt over vuurwerk. Hij vertelt enthousiast over aankoop, opslag en verkoop. Coppelmans is trots op de code die bij elk kaartje van ieder product te zien is. “Als je dat met je telefoon scant, zie je precies wat het vuurwerk in werkelijkheid doet”, zo zegt hij, en nodigt onmiddellijk uit voor een rondleiding. “Op zondag mag je in Nederland geen vuurwerk meegeven”, legt hij uit, verwijzend naar een oud kabinetsbesluit. “De klanten die je daar ziet staan, bestellen hun vuurwerk en komen dat morgen halen”, zegt Coppelmans, die aangeeft dat hier veel vuurwerk is opgeslagen. “Wij doen dat al zeker 25 jaar”, zegt hij. “Morgen staan we met vijf á zes mensen vuurwerk uit te geven dat afgelopen dagen al verkocht is”, zegt Coppelmans glunderend.

Vuurwerkverkoop is aan vele regels gebonden. “25 kilo mag per persoon worden meegenomen. Ik heb een kiloregistratie, waarmee ik dat precies kan zien. Wij mogen 10 duizend kilo opslaan; de grootste vergunning die de gemeente uitgeeft.” Een provinciale vergunning is wat ruimer, maar vereist ook meer veiligheidsmaatregelen. “Gisteren kregen we toevallig controle van de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant.”

Ook bij DHZ Outlet in Valkenswaard wordt al vele jaren vuurwerk verkocht. Medewerker Martijn Roefs staat achter de toonbank. “Omdat ik hier altijd aanwezig ben, hoeft dit vuurwerk in deze schappen geen dummy te zijn, maar is het allemaal echt”, vertelt hij. “We verkopen al vele jaren vuurwerk en hebben een goede naam opgebouwd. Soms komen er klanten, die geven 300 euro en zeggen: ‘stel zelf maar iets moois samen, we zien wel wat het dan geworden is’”, zegt Martijn lachend. Na de brand in het bedrijf zijn nieuwe bunkers gebouwd die voldoen aan de laatste eisen.

Veelklapper uit China

“Wij hebben 10.000 kilo opslag van vuurwerk”, vertelt Roefs. “Het duurste vuurwerk kost bij ons 300 euro. Ik kan alles op filmpjes laten zien wat de klanten willen. Maar ik heb zoveel vaste klanten, die weten wel wat het is.” Weer komen enkele klanten aan de toonbank en kijken naar de The Final Cutseries, Crackling X en Viva Las Fallas.

Knalerwten

In het plafond zit een sprinklerinstallatie verwerkt voor het geval dát. In de supermarkt wordt dezelfde dag door menigeen een veiligheidsvuurwerkset gekocht, met een bril en extra stukken lont, oordoppen, een vuilniszak en een vuurwerk-gebruiksinstructie. In het schap ernaast liggen knalerwten XL , discofountains, sterretjes van 16 centimeter en feestfonteinen, die nu al in de uitverkoop zijn met 33 procent korting. We zullen zien wat het wordt op nieuwjaarsochtend.

Via de medewerker van de Boerenbond laat de bedrijfsleider weten dat het hoofdkantoor geen toestemming geeft om mee te werken aan dit artikel.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl