Publiek schreeuwt het uit op Halloweenavond in horrorcircus

Zo’n honderd toeschouwers zijn op donderdagavond getuige van een wervelende show. In een tent in het Van Bestpark wisselen horror en acrobatiek zich in hoog tempo af. Geluid en licht maken het voor bezoekers tot een circusvoorstelling om nooit te vergeten. Het is het Circus of Torment.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

In de tent die in het Van Bestpark staat opgesteld, heerst een gezonde spanning. Er staat een lange rij bezoekers. Ze wachten totdat het dikke rode koord door manager Martijn Hendrikx opzij wordt gezet. “Dit is echt een unieke wereldprimeur”, zegt hij vol trots. “Ik heb op persoonlijke titel bij burgemeester Anton Ederveen geijverd om dit Circus of Torment in Valkenswaard te krijgen.” Hij is gehuld in een livrei-uniform met veel knopen en strepen. “Ik heb twee bedrijven bijeen gevoegd: de zaak van de tent en het bedrijf met de artiesten”, zegt hij, terwijl de eerste gasten al een plekje hebben gevonden in de tent. Zo’n honderd stoelen staan opgesteld rondom een relatief klein rond podium. Tussen de gasten door loopt een enge clown, besmeurd met bloed.

Om 20.00 uur zijn alle plekken bezet. Spookachtige figuren staan op het podium en verplaatsen zich tussen het publiek. Enkele dames schrikken zich een hoedje als een artiest met hakbijl over hun schouders kijkt. Martijn Hendrikx geeft de vip-gasten de laatste instructies. De toneelrook wordt veelvuldig binnen geblazen. Via de speakers hoor je een dreigende stem over het tijdelijke en het eeuwige leven, over farao’s, kruistochten en tempeliers. “Maar wij, wij zullen voortbestaan, tot in de eeuwigheid”, zo klinkt het, terwijl een griezelige man aan een tafeltje zit op het podium. Schijnwerpers van beneden en boven doen hun werk, schitterende achtergrondmuziek klinkt, en al snel zijn je koude voeten vergeten.

Leonardo

Het is adembenemend als een dame zich via een textiele band naar de nok van de tent draait en de meest angstaanjagende kunsten vertoont. Tussendoor applaudiseert het publiek, dat in deze setting slechts enkele meters van de artiesten verwijderd is. Na wat klokslagen verschijnen plots spookachtige figuren, die een kruis dragen. Het publiek kijkt verbaasd. Na een knappe circusact van een acrobaat verschijnt goochelaar Leonardo, die deze avond nog enkele malen op het podium zal verschijnen. Hij wordt opgevolgd door een jongleur die de ballen letterlijk in de lucht houdt. De geluids- en lichttechnici maken van de act een fantastische happening.

Na enkele knappe acrobatische toeren van een dame, in de nok van de tent, worden meer en meer hoepels aangereikt, waarmee een dame een ingenieus hoelaphoep-nummer presenteer. Ze begint met één hoepel, maar spoedig worden er dat talloze. Nadat Leonardo zich weer even heeft laten zien, presenteer zich een entertainer die aardig wat diabolo’s op kunstige wijze in de lucht weet te houden. Terwijl het geluid fantastisch inspeelt op de bewegingen, en het licht schitterende bundels de tent in stuurt, maakt de soepele artiest plaats voor een act waarbij uit het publiek enkele mensen wordt gehaald die gaan dienen als schietschijf tegen een schietroos.Het bloed stolt als een clown zijn messen dreigt te gaan gooien terwijl het slachtoffer een zak over zijn hoofd heeft gekregen.

Tekst gaat verder onder de foto

Een rolschaatsend koppel vliegt daarna in hoge snelheid over een speciaal aangebrachte ronde rolschaatsbaan. De heer laat zijn partner met grote snelheid door de lucht zoeven terwijl schijnwerpers allerlei lichtbundels over het toneel strooien. De rolschaatsen scheren schielijk over de bezoekers die vooraan zitten. Dit spektakel luidt jammer genoeg de finale van de voorstelling  in. Er wordt teruggegrepen naar de torment (kwelling) die in het begin van de voorstelling duidelijk werd neergezet. Een gedrocht van een man wordt opgehangen aan een galg, waarmee alle artiesten zich uiteindelijk om hem heen scharen, terwijl het publiek gaat staan en enthousiast applaudiseert om waardering te tonen voor hetgeen deze avond is voorgeschoteld.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl