Kinderburgemeester Iris Brom geïnstalleerd: ‘Ik was best zenuwachtig’

Iris Brom is maandagochtend op haar eigen basisschool De Smelen geïnstalleerd als kinderburgemeester. Ze kreeg van burgemeester Anton Ederveen een zilveren keten omgehangen, in het bijzijn familie, raadsleden en de schoolkinderen.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een fotoserie

In de koffiekamer van De Smelen hangt een spanning. Aan het hoofd van de tafel zit Burgemeester Ederveen, naast hem Iris Brom, de toekomstige kinderburgemeester uit groep 8. Iris krijgt nog enkele instructies van de burgervader: over spreken in het openbaar en over spiekbriefjes. In een doos zit de nieuwe ambtsketen voor Iris. Dan komt de grote ambtsketen ook tevoorschijn. Op de gang is wat geroezemoes: enkele klassen komen naar de aula om dadelijk getuige te zijn van de installatie. Even later zit het gezelschap in de aula, waar de hoogste klassen wachten op hetgeen dat komen gaat.

Schoolleider Christ Mandigers heet iedereen welkom en nodigt Ederveen uit voor de toespraak. De burgemeester polst bij de kinderen wat ze al weten over de taak van de burgemeester. “Hij rijdt in een hele grote auto”, roept één van de kinderen, en een andere leerling zegt dat de burgemeester de baas is. “Dat is niet helemaal waar, de gemeenteraad is de baas. Kijk daar zitten drie raadsleden”, zegt hij, en nodigt ze uit om even te gaan staan. Hierna vraagt hij of Iris naar voren wil komen.

Dan wordt aan de leerlingen van de schoolraad gevraagd om op het podium te komen om de beëdiging van nabij te kunnen gadeslaan. Burgemeester Ederveen vraagt Iris plechtig of ze zo goed mogelijk haar best zal doen als eerste kinderburgemeester van Valkenswaard. Na haar bevestigende antwoord krijgt ze de kinderambtsketen omgehangen, gevolgd door een stevige handdruk en een bos bloemen.

Trots

Op de vraag van de ‘grote’ burgemeester wat de plannen van Iris zijn als gloednieuwe kinderburgemeester, geeft ze vooralsnog geen antwoord. Zoals het na een installatie betaamt, komen alle leerlingen van haar groep naar voren om haar te feliciteren met haar nieuwe baan. Ouders en grootouders kijken trots vanaf de zijlijn hoe Iris geniet van de aandacht. Achteraf zegt ze: “Ik vond het wel heel spannend. Ik dacht dat ze me misschien wel zouden uitlachen. Maar dat is gelukkig niet gebeurd”.

Ze bewaart haar ambtsketen ‘op een mooi plekje op haar kamer’. Even later gaan de kinderen weer terug naar hun klaslokaal en begint voor Iris Brom een mooie nieuwe periode van één jaar als kinderburgemeester.

 

Like onze FACEBOOKPAGINA of schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en mis niets

Valkenswaard Nieuws is onderdeel van Klinkr Media. Meer info? Bezoek KlinkrMedia.nl